Синодът възстанови на поста митрополит Симеон

Светият синод на Българската православна църква в пълен състав възстанови на поста Западно и Средноевропейския митрополит Симеон, който беше освободен също с решение на Светия синод от 1.12.2009 г.

Говорителят на Синода митрополит Неофит потвърди информацията и добави, че митрополит Симеон вече е встъпил в длъжност, което е било посрещнато с одобрение от българи миряни, които живеят в различни европейски страни.

На 1 декември членовете на Светия синод решиха да бъде отстранен Западноевропейският и Среноевропейският митрополит Симеон, припомня сайтът Гласове.ком. Решението беше взето на базата на приета малко преди това наредба, според която Светият синод може да отстранява всеки архиерей, който в рамките на две години не е живял в епархията си поне една година. На заседанието на 8 декември синодът потвърди отстраняването на митрополита.

90-годишният митрополит Симеон, чието официално седалище е в Берлин, често отсъства заради продължителни лечения в САЩ. Симеон тогава посочи за свой наместник и евентуален наследник викария си епископ Тихон, който обаче "възмути" светите старци от синода, след като бе разпространена негова снимка да се ръкува с папа Бенедикт на площад "Свети Петър" в Рим. Като наместник в Западноевропейската епархия синодът посочи митрополит Галактион, отстранявайки не само Симеон, но на практика и Тихон.

Отстраняването на Симеон предизвика възмущението на много българи, живеещи в Западна Европа, според които на него се дължи създаването и многогодишното поддържане на епархията, която дори не зависи финансово от БПЦ, а се издържа основно от дарения и страничния труд на свещенослужителите.

Седмица след решението на синода, митрополит Симеон заяви категорично, че няма да напусне поста си, защото синодът отсъдил "неканонично и неуставно".

Тогава говорителят на Светия синод митрополит Неофит даде да се разбере, че няма връщане назад: ″Хубаво е решението на Светия синод. Така е намерено за необходимо. Мислете, че веднъж вече митрополит Симеон беше си подал оставката. Това не е нещо ново за него. Сега просто се налага да се вземат по-спешни мерки и ще се разгледат и материалите от чужбина, които идват. Каквото е необходимо, ще се отговори". При всички положения ще се стигне до нов избор, това е целта″, обясни още той.

Споделяне

Още по темата

Още от

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?