Синоптици предупреждават за обилни валежи в цялата страна

Синоптици предупреждават за обилни валежи в цялата страна

Опасно време с валежи и гръмотевични бури в цялата страна ни очаква в сряда.

Оранжев код за обилни валежи с гръмотевици е обявен в 7 области, а жълт – за останалите 21 области от страната за 10 юли. Това показва прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология.

Оранжев код

Предупреждение за оранжев код е обявено в областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна.

В тези райони ще има валежи и гръмотевични бури, по-интензивни в следобедните часове и през нощта срещу четвъртък.

Очаква се до четвъртък сутринта на места количествата дъжд да достигнат 40 – 80 л/кв.м. Възможни са и наводнения на улици и имоти. Има риск от прекъсване на електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа.

Поради опасното време е възможна частична евакуация. Шофьорите трябва да внимават при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Жълт код

Жълт код е обявен а областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София – област, София – град, Перник и Кюстендил.

В тях ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Очакваните количества валежи са между 15 и 30 л/кв.м, като на отделни места може да достигнат и до 30 – 40 л/кв.м.

Поради опасността от обилни валежи има възможност за локални наводнения и прекъсване на дейности на открито.

Прохладно време

Температурите в сряда ще се понижат с нахлуването на по-студен въздух от северозапад.

Сутринта ще има временни прекъсвания на валежите и разкъсвания на облачността, но още преди обяд от запад отново ще завали дъжд, който ще обхване по-голямата част от страната.

Привечер от северозапад валежите ще започнат да спират, но в южните и източните райони ще продължи да вали и през нощта срещу четвъртък, като на места там се очаква да паднат значителни количества.

По-голяма е вероятността за гръмотевични бури и градушки в Южна България.

Вятърът ще е предимно умерен от северозапад и с него ще прониква хладен въздух.

Температурите ще се понижат и максималните ще са между 21 и 26 градуса. Единствено в крайните югозападни райони ще бъде по-топло.

Атмосферното налягане ще е малко по-ниско от средното за месеца и още малко ще се понижи.

Черноморието

По Черноморското крайбрежие сутринта валежите ще спрат и до обяд ще има временни разкъсвания на облачността.

След обяд отново ще завали и с прекъсвания ще продължи да вали и през нощта срещу четвъртък.

Вятърът ще е предимно умерен от север-северозапад, след обяд временно ще се обърне от юг-югоизток.

Максималните температури ще бъдат между 23 и 36 градуса, колкото ще е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Планините

В планините ще е облачно и дъждовно, на места ще се развият и гръмотевични бури. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, по високите открити части – силен до бурен западен вятър.

Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19 градуса, на 2000 метра – 12 градуса. Температурите ще са по-ниски в Стара планина.

Следващите дни

Времето в четвъртък ще бъде ветровито и сравнително хладно. Ще има променлива облачност, по-значителна преди обяд над източните, а след обяд – над планинските райони, но само на отделни места ще превали дъжд.

Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22 и 27 градуса.

В петък ще е с променлива облачност, почти без валежи, вятърът ще отслабне.

В събота вятърът временно ще се ориентира от юг и температурите слабо ще се повишат, но по-късно през деня на места, главно в Рило-Родопската област, отново ще има краткотрайни валежи.

Споделяне

Още от Общество