Синовете на убитата малтийска журналистка призоваха премиера да подаде оставка

Синовете на убитата малтийска журналистка призоваха премиера да подаде оставка

Синовете на малтийската блогърка и журналистка Дафне Каруана Галиция, убита при експлозия на поставена в колата ѝ бомба, поискаха оставката на премиера Джоузеф Мускат, предадоха ДПА и Франс прес.

Матю, Ендрю и Пол Каруана Галиция отхвърлиха предложената от Мускат награда за откриването на убийците, която според тях възлиза на един милион евро. Тримата заявиха в жлъчен пост във Фейсбук, че премиерът трябва да покаже политическа отговорност и да се оттегли.

"Подай оставка, защото гледаше как се заражда общество, доминирано от страха, недоверието, престъпността и корупцията", написаха тримата синове, обръщайки се към Мускат. "Подай оставка, защото работеше да съсипеш финансово майка ни и я дехуманизира толкова брутално и ефективно, че вече не се чувстваше спокойна да ходи по улиците", добавят те в поста, публикуван на Фейсбук страницата на Матю и подписан и от тримата.

"Ние не се интересуваме от съдебна присъда, която само позволява на отговорните лица в правителството, облагодетелствали се от убийството на майка ни, да обърнат гръб и да заявят, че е била получена справедливост", подчертаха тримата. "Според тях "справедливост ще има само, когато това, за което се бореше майка ни - политическа отговорност, почтеност в обществения живот, отворено и свободно общество - замени сегашната отчаяна ситуация", заявиха те.

Освен това синовете на Каруана Галиция поискаха да бъдат сменени шефът на полицията и главният прокурор.

Мускат, който отлетя тази сутрин за Европейския съвет в Брюксел, заяви пред парламента, че би било безотговорно да подаде оставка в момента.

Полицията смята, че в бомбата е бил използван пластичният експлозив "Семтекс". Съдейки по щетите по колата, в нея е бил поставен около половин килограм от експлозива - също като количеството, използвано за свалянето на самолета на "Пан ам" над Локърби през 1988 г., припомня ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа