Синовете на убитата малтийска журналистка призоваха премиера да подаде оставка

Синовете на убитата малтийска журналистка призоваха премиера да подаде оставка

Синовете на малтийската блогърка и журналистка Дафне Каруана Галиция, убита при експлозия на поставена в колата ѝ бомба, поискаха оставката на премиера Джоузеф Мускат, предадоха ДПА и Франс прес.

Матю, Ендрю и Пол Каруана Галиция отхвърлиха предложената от Мускат награда за откриването на убийците, която според тях възлиза на един милион евро. Тримата заявиха в жлъчен пост във Фейсбук, че премиерът трябва да покаже политическа отговорност и да се оттегли.

"Подай оставка, защото гледаше как се заражда общество, доминирано от страха, недоверието, престъпността и корупцията", написаха тримата синове, обръщайки се към Мускат. "Подай оставка, защото работеше да съсипеш финансово майка ни и я дехуманизира толкова брутално и ефективно, че вече не се чувстваше спокойна да ходи по улиците", добавят те в поста, публикуван на Фейсбук страницата на Матю и подписан и от тримата.

"Ние не се интересуваме от съдебна присъда, която само позволява на отговорните лица в правителството, облагодетелствали се от убийството на майка ни, да обърнат гръб и да заявят, че е била получена справедливост", подчертаха тримата. "Според тях "справедливост ще има само, когато това, за което се бореше майка ни - политическа отговорност, почтеност в обществения живот, отворено и свободно общество - замени сегашната отчаяна ситуация", заявиха те.

Освен това синовете на Каруана Галиция поискаха да бъдат сменени шефът на полицията и главният прокурор.

Мускат, който отлетя тази сутрин за Европейския съвет в Брюксел, заяви пред парламента, че би било безотговорно да подаде оставка в момента.

Полицията смята, че в бомбата е бил използван пластичният експлозив "Семтекс". Съдейки по щетите по колата, в нея е бил поставен около половин килограм от експлозива - също като количеството, използвано за свалянето на самолета на "Пан ам" над Локърби през 1988 г., припомня ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?