Синтетичният канабис убива все повече хора в САЩ

Синтетичният канабис убива все повече хора в САЩ

Наричат го с екзотични имена - К2, спайс, "Бизаро" или "Ступид", и го продават в малки пакетчета, безобидни наглед. Но синтетичният канабис и "зомби ефектът" от него тревожат вече здравните власти в САЩ, пише в понеделник агенция Франс прес.

Базовият продукт е почти изцяло внос от Китай, а съставките му се менят по характер и количество до безкрай, за да са винаги извън обсега на законите и разпоредбите.

Дрогата "се среща навсякъде в страната", заяви пред националното радио Чък Роузънбърг, и. д. директор на ДЕА - федералната агенция за борба срещу наркотрафика. "Дозите варират. Химическите компоненти - също. Може с вас да купим и да използваме едно и също пакетче, но да реагираме на веществото по съвсем различен начин", обясни той.

От началото на годината центровете за детоксикация в цялата страна са получили 5200 обаждания за инциденти, свързани със синтетичния канабис. Забележителен ръст - през 2014 г. сигналите са били 3680, а година преди това - едва 2668, сочи статистиката на Националната федерация на центровете за детоксикация.

"Синтетичният канабис може да причини свръхсилно чувство за тревога, параноя, дисоциативни разстройства, психотичен епизод и халюцинации", предупреждава сайтът k2zombiedc.com, администриран от градската управа на Вашингтон - окръг Колумбия, и адресиран към младежта.

"Това поведение стана известно като "зомби ефект", посочва сайтът.

Обсебващ и смъртоносен

На пръв поглед синтетичният канабис наподобява обикновена марихуана, но понякога предизвиква зависимост и дори смърт, тъй като съдържа висококонцентрирани химикали, целящи да имитират тетрахидроканабинола (ТХК) - активното вещество, от което "политаш".

Действието на тези химични съставки върху мозъчните рецептори може да бъде "100 пъти по-мощно от това на ТХК", обяснява за АФП Мерилин Хустис, изследователка в американския Национален институт за злоупотребата с наркотици.

Нормативната уредба изостава от практиката, затова новата дрога е изложена съвсем легално по рафтовете в малките квартални бакалнички и бензиностанциите, но най-вече в интернет. Само се допитай до някоя търсачка и се погрижи за кредитна карта.

"Страхотно нещо - пише клиент на един от сайтовете, продаващи "Бизаро". - Давам му 9 от 10 точки. Много силна стока и я доставят наистина бързо."

Според анкета на Мичиганския университет от 2012 г., синтетичният канабис е втори по консумация наркотик сред учениците от най-горния клас - идва веднага след естествения канабис.

"Проблемът е чудовищно голям", заявява Мерилин Хустис. "Всички си мислят, че става дума само за една дрога, както има един-единствен кокаин или метамфетамин", подчертава Марк Райън, директор на детоксикационния център в Луизиана. "Ние познаваме над 300 различни вида от дрогата, популярни в момента", обясни той.

Трудно разпознаваем

Отгоре на всичко почти няма начин химикалите в наркотика да се разпознаят със стандартните тестове, използвани от силите на реда.

"От два месеца насам сме арестували 65 купувачи и продавачи на този продукт", разказа на обществено събрание тази седмица Кати Ланиър, началник на вашингтонската полиция. "И не можем да им повдигнем обвинение", изтъкна тя.

Вашингтон е сред градовете, засегнати най-силно от новото явление.

В началото на август полицаи откриха огън и раниха 22-годишна жена, която под влияние на синтетичен канабис бе размахала нож, с който заплашваше хората.

През юни се наложи спешно да бъдат откарани в болница 9 души, взели свръхдоза пред вратите на един от най-големите столични центрове за настаняване на бездомници.

А в щата Ню Йорк през периода от април до юни т. г. са регистрирани 1900 повиквания на "бърза помощ" заради употреба на въпросната смес.

Рискът от пристрастяване е съвсем реален, показват свидетелства, събрани на сайта SpiceAddictionSupport.org.

"За мен беше важно само да пуша спайс", пише Тейлър. И добавя: "Наркотичният глад направо е ужас (. . . ), не бях на себе си дотам, че сякаш гледах отгоре как животът се изнизва пред мен, все едно че съм на кино".

По БТА

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?