Синята коалиция: Дянков да си ходи, превърна здравната каса в собствена касичка

Синята коалиция настоява за оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Това обяви в сряда изключеният неотдавна от СДС депутат Ваньо Шарков, който обаче заедно с другите си колеги от партията и изключените Мартин Димитров и Димо Гяуров остана в коалицията.

Според Шарков министърът е превърнал Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в собствена касичка.

Сините искат парламентът незабавно да освободи и управителя на НЗОК заради "неспособността му да защити интереса на здравно-осигурените български граждани".

Политиката на управляващото мнозинство в здравеопазването е вредна, изцяло погрешна, каза и членът на ръководството на ДСБ Петър Москов. По думите му тази политика се характеризира с бягство на държавата от законовите ѝ задължения в сектора, принизяване на НЗОК до счетоводен отдел във финансовото министерство, както и липса на капацитет за формиране на механизми за контрол и оценка на ефективността на вложените публични средства.

Според Синята коалиция политиката е идентична с политиката на БСП от предишния мандат.

Само за последните две години от министерството на Дянков откраднаха поне 59 милиона лева от здравно-осигурителните вноски на българките граждани, казаха още от коалицията.

Правителството наруши задължението си да осигурява децата наравно с всички български граждани, а ДДС върху лекарствата остана най-високият в ЕС, което е един от факторите за високите цени на медикаментите, посочи Ваньо Шарков.

Според Синята коалиция, НЗОК е позволила със средства на здравно-осигурените да се заплащат дейности, които са законов ангажимент на здравното министерство, а ръководството на касата е отказало да бъде стопанин на средствата на вложителите и я е превърнало в донор на бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от България