Синята коалиция иска парламентарен дебат с премиера за здравната система

Ваньо Шарков, сн. БГНЕС

Синята коалиция настоя премиерът Бойко Борисов да участва в парламентарен дебат за здравната политика, тъй като по закон пряко отговаря за нея. Депутатът Ваньо Шарков съобщи, че сините ще внесат предложението като точка първа от програмата за следващата седмица.

Според Шарков отказът от парламентарен дебат означава, че правителството абдикира от своите задължения и е знак за безпомощност и безотговорност.

Шарков представи статистика на Евростат от август 2012 година, според която България е единствената държава в ЕС, в която средствата за здраве са намалени през периода 2002 г. - 2010 г. от 5.3 на сто на 4.5 процента от БВП.

От Синята коалиция са на мнение, че финансовият ресурс за здравеопазване не отговаря на пакета здравни услуги, които трябва да осигури. Шарков припомни, че управляващите са се отказали да остойностят пакета от здравни услуги, плащани от НЗОК.

“Налице е хаос от задължително здравно осигуряване, допълнително здравно застраховане и бюджетно финансиране. НЗОК е одържавена и политически подчинена структура. Липсва удовлетвореност от качеството на здравеопазването сред пациентите, както и сред лекарите и медицинските сестри“, посочи Шарков. Той допълни, че всяка година 500 лекари напускат страната.

“Здравеопазването е един лъжлив приоритет за държавата, а лекарите напускат България и заради отношението на властта към тях. Голяма част от болниците у нас при този бюджет за следващата година ще фалират около средата на 2013 г.”, заяви Шарков.

“Държавата е тотално абдикирала от общинското здравеопазване, закриват се и фалират общински лечебни заведения, дълговете на болниците са над 360 млн. лева, заради пълното отсъствие на реформи в болничната помощ“, се казва още в декларацията на сините.

“Липсва електронна здравна карта и ГЕРБ непрекъснато отлага прилагането ѝ. Четирима министри и четирима управители на НЗОК са сменени само за един управленски мандат – това е доказателство за липса на кадрови ресурс, липса на приемственост и хаотични управленски решения”, каза още Шарков.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?