Синята коалиция иска преразглеждане на изборния резултат в Русе

Заради допусната от една от русенските избирателни секции груба грешка при вписване на гласовете, Синята коалиция иска преразглеждане на изборните резултати в района. Общинският председател на СДС в Русе Юлиян Гарелов и областният председател на ДСБ д-р Теодора Константинова съобщиха във вторник, че Синята коалиция е подала жалба до ЦИК.

Установено е, че в русенската секция 121 е пропуснато вписване на 24 гласа за Синята коалиция. Ако те бъдат възстановени, Синята коалиция ще има депутат от Русе, а ще отпадне един народен представител от ДПС. За тази грешка сигнализира преди дни и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който участва в изборната надпревара в Русе от името на РЗС.

По обяснението на Юлиян гарелов след жалбата ЦИК трябва да предостави на Синята коалиция оригинала на протокола от 121-ва секция, след това чрез главния прокурор или омбудсмана на републиката ще бъде сезиран Конституционният съд, който да разреши отваряне на секционното чувалче за повторно преброяване на бюлетините и за завеждане на дело във Върховния административен съд за преразглеждане на изборните резултати. Максималният срок за тази процедура е от 3 до 6 месеца.

При изчисляване в ЦИК на изборните резултати Синята коалиция в Русе първоначално получи една депутатско място. После обаче резултатите бяха преизчислени, в резултат на което стана размяна на депутати между синята коалиция и ДПС. Сините загубиха мандат в Русе и получиха в Добрич, а ДПС загуби в Добрич и получи депутатско място от Русе.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?