Синята коалиция: Изборната схема на ДПС и БСП е като на аятоласите в Иран

Синята коалиция: Изборната схема на ДПС и БСП е като на аятоласите в Иран
ДПС и БСП работят по изборна схема като аятоласите в Иран и това е причината да не искат наблюдатели на ПАСЕ, обявиха от Синята коалиция във вторник. Съпредседателят на "сините" Мартин Димитров заяви, че на изборите на 5 юли се подготвя масово лица с удостоверения за гласуване на друго място да упражнят правото си на вот повече от един път в различни райони. Така може да се повтори ситуацията в Иран, където според официална информация в 50 града са подадени повече гласове, отколкото са регистрираните избиратели.

"Опорочаване на изборите в една страна членка на ЕС ще бъде много жалко, катастрофа, а БСП и ДПС готвят мащабно опорочаване", посочи Димитров.

Иван Костов съобщи, че дори в столичната организация на БСП са започнали да изразяват недоволство от обстоятелството, че се очертава левицата да се окаже трета политическа сила на изборите.

"Тези социалисти в София, които все пак са далеч от обръчите на фирми на Доган. Тревогата е изразена на най-високо ниво в ръководството на софийската им организация", допълни Костов.

Във вторник "сините" излязоха с две декларации – срещу отказа на българското правителство да покани наблюдатели на ПАСЕ и срещу липсата на ясна позиция за насилието в Иран.

Синята коалиция призова Станишев да помоли ПАСЕ, ако "трябва на колене", да изпрати наблюдатели в България.

"Иначе постепенно, но трайно България се отдалечава от европейските ценности. Това очевидно е целенасочена стратегия на това правителство", посочи Мартин Димитров.

Ден по-рано Бюрото на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) обяви, че заради това, че компетентните органи в страната не са отправили покана за наблюдение на парламентарните избори, страната ни може да бъде санкционирана, включително с оспорване на акредитивите на националната делегация.

"Станишев и МВнР заплашват честността на изборите, нарушават един от основните политически критерии за членството на България в ЕС. Над 120 секции са открити в Турция, а не е намерило време да поиска наблюдатели от ПАСЕ. Това показва ясна пристрастност и намерение за фалшифициране на изборите", посочи Димитров.

Според "сините" отказът от наблюдатели на изборите засилва опасенията за фалшифицирането им от страна на БСП и ДПС.

Според Иван Костов обяснението за липсата на позиция за случващото се в Иран пък е, че режимът на аятоласите е подкрепян от Русия, а българското правителство следва външна политика, изгодна на Руската федерация.

"Повечето страни членки на ЕС, като Германия, Великобритания, Испания и много други, както и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун вече осъдиха насилието над мирните ирански граждани. Режимът на аятоласите убива, а нашето Министерство на външните работи мълчи. От името на стотици хиляди възмутени симпатизанти на синята идея и български граждани, за които е скъпа каузата на свободата, Синята коалиция настоява гласът на България да се чуе ясно в защита на човешките права на иранците, въстанали срещу диктатурата", се посочва в декларацията на Синята коалиция.

Споделяне

Още от България