Синята коалиция: Край на пазарлъците

Синята коалиция: Край на пазарлъците

Лидерите на Синята коалиция виждат нейната роля в следващото управление като гарант за силно реформаторско мнозинство и партньор на ГЕРБ, който няма да води пазарлъци за министерски постове, а ще държи на политическа програма, стана ясно от първите изявления на Мартин Димитров и Иван Костов в първите часове след изборите.

"Основната отговорност е на ГЕРБ, те трябва да сформират правителство, но това, което гарантира "Синята коалиция" е мнозинство в 41-то Народно събрание. Затова беше тази битка срещу нас в последните месеци, защото БСП и ДПС правилно разбираха, че златния ключ към следващото управление е в "Синята коалиция", заяви председателят на СДС Мартин Димитров в НДК в нощта след изборите.

Двамата с лидера на ДСБ Иван Костов обаче на няколко пъти подчертаха, че са за принципно различно в сравнение с досегашната практика коалиционно партньорство.

"Понеже много ме питаха от медиите кои точно министерски постове ще поискате и кога точно ще ги поискате, и кой точно ще ги поиска. Искам веднага да ви кажа, че това, за което ние ще държим е политическата програма", заяви Мартин Димитров.

Той посочи като основни моменти на програмата приемането на антикрисзисна програма и актуализиране на бюджета, връщане на европейските фондове и премахване на политическата корупция.

"Никакви пазарлъци няма да водим, никакви! Тази история с пазарлъците от последните осем години я забравете, не ни обиждайте с въпроси от типа "вие кое министерско кресло искате и т.н.”, ние искаме много повече от министерски кресла. Ние искаме България да излезе бързо от кризата, мафията да бъде отстранена от властта, да се ликвидира политическата корупция в страната. Държавата да се появи отново в своята пълна функция и роля. Ние искаме такива много сериозни и големи неща за собствената си родина", заяви Костов.

Според него тежките задачи пред бъдещото управление изискват силно политическо решение, много политическа воля и решителност, както и компетентност и сигурна експертиза. "Всичко това има в „Синята коалиция”. С това ние можем да бъдем полезни", посочи лидерът на ДСБ.

"Ние започваме още тази седмица, още от утре диалог с ГЕРБ и нямаме намерение ад ги изнудваме. Имаме намерение да работим заедно и да бъдем част от силно реформаторско мнозинство в следващия парламент", каза Мартин Димитров, според когото "принципната коалиция може да бъде само между синята коалиция и ГЕРБ".

Пред БНР Иван Костов изрази удовлетворение от това, че и ГЕРБ не иска да говори за квоти и за делене от типа 3-5-8, а за много опростена политическа структура. По-конкретно той посочи опростяване и съкращаване на администрацията, особено на високите етажи – "там, където е свило гнездо корупцията и мафията", желанието да бъдат заменени всички политически кабинети, както и да бъде намален съставът им - "особено многобройните партизански длъжности, които тристранната коалиция натвори по страната и в София".

Неговото лично мнение е, че министър-председателят, не трябва да е фигурант, като при сегашната формула. "Той трябва да може да посочи лицата, той трябва да може да отстрани лицата в кабинета си. И в този смисъл да поеме отговорността за формирането на екип. Не на кабинет, който всички да разритат при първата опасност и при първите по-трудни времена, а един екип, който може да издържи всичко това," каза Иван Костов.

"Нямам никаква амбиция да смущавам хода на изграждането на това правителство, на това мнозинство с някаква дори нищожна лична претенция. Искам хубаво да бъда разбран. Нямам нищожна лична претенция нито към функционирането на мнозинството, нито на законодателното тяло, нито на правителството", декларира лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?