Синята коалиция: НСИ да брои гласовете на вота, софтуерът да е публичен

Ренета Инджова: Не е работа на НСИ да "участва в такова мероприятие", но ако МС нареди, ще се подчиня

Иван Костов и Мартин Димитров. Сн. БГНЕС

Националният статистически институт (НСИ) да брои гласовете на парламентарните избори вместо "Информационно обслужване", а софтуерът за изчисляването на вота да бъде поместен на страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това са две от предложенията, отправени съм служебния премиер от Синята коалиция, които да гарантират честността на вота.

"Информационно обслужване" трябва да остане извън конкурса за броене на гласовете на парламентарните избори, тази работа може да извърши НСИ", заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов в четвъртък след среща с министър-председателя Марин Райков.

По този повод председателят НСИ Ренета Инджова по-късно заяви, че към момента това "не е целесъобразно...защото нито според практиката ни, нито според статута ни има тази възможност".

"Предложихме и софтуерът за броене на бюлетините да бъде публичен продукт, така че всеки, който иска да направи дублиращо броене, да може да го направи. Искаме и протоколите от секционните и районните избирателни комисии се качват онлайн, така че участниците в изборите да могат да сравняват това, с което разполагат с това, което ще се появи при броенето", обясни още Костов след срещата.

Той и Мартин Димитров, другият съпредседател на Синята коалиция, се срещнаха със служебния премиер Марин Райков в рамките на консултациите му за изборите с парламентарно представените партии.

"Купуването на гласове е порочна практика, която се опитваме да преборим и затова създаваме изборен борд с гражданско участие с наши и чужди наблюдатели", каза Марин Райков след срещата.

Той отново избегна конкретен отговор на въпроса ще уволнява ли шефа на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, като повтори, че ще обяви решението си след 26 март, когато изтича срокът за подаване на оферти в ЦИК за фирмата – преброител на изборите.

Министър-председателят каза, че основната цел на кабинета е да организира, а не да участва в изборите. Някои се опитват да превърнат служебното правителство в боксова круша, защото не могат да формулират друго политическо послание, добави той.

Малко по-късно председателят на НСИ Ренета Инджова, назначена на този пост точно преди година от правителството на ГЕРБ, заяви, че преброяването на населението е тема различна, отколкото преброяването за избори.

"Това е политическо предложение. Кодът и статистиката на Европа, които аз стриктно следвам, не ми позволяват да участвам в такова мероприятие, но ако правителството вземе такова решение, ще се подчиня, заяви Ренета Инджова, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че Европа е наложила статистически код за поведение на статистическите служби, от които се търси политическа независимост и обективност, както и необвързаност с политическите власти. Дори аз се боря да имаме статут, който да ни позволи да излезем извън правителството, за да не се внушава зависимост, допълни председателят на НСИ. Ние нито получаваме указания, нито даваме препоръки за числата, които произвеждаме, в този смисъл броенето на избори, на политически партии, на участието им в избори е предметна област, която е далеч от онова, което представлява задачата на Националния статистически институт, допълни Ренета Инджова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?