Синята коалиция очаква нов свръхдефицит и обезценяване на пенсиите

Синята коалиция очаква нов свръхдефицит и обезценяване на пенсиите

"Синята коалиция" прогнозираха 7% обезценяване на пенсиите в края на следващата година и дефицит по-голям от 3 на сто. През 2010 и 2011 година пенсиите са замразени, а в същото време продължава да се трупа инфлация върху по-малката потребителска кошница. Десните прогнозираха нов свръхдефицит в бюджета заради нереалистичните прогнозни данни и липсата на реформи.

В понеделник СДС и ДСБ проведоха второ поредно общо заседание на своите партийни ръководства.

Десните направиха тази прогноза като потвърдиха своето намерение да гласуват "въздържал се" по отношение на държавния бюджет и "против" бюджетите на здравната каса и НОИ.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че "най-съмнителното перо" е в бюджета на социалното министерство. Той заяви, че увеличената с 152 млн. лева програма за социално подпомагане "не е нищо друго, освен бюджет за купуване на гласове".

Костов заяви, че надеждата на Бойко Борисов е кабинетът му да издържи поне до президентските избори, които ще се проведат през следващата година. Според десните, ако се стигне до ново правителство със същия премиер, то отново няма да е коалиционно.

"Моето мнение е, че Бойко Борисов няма да предлага на който и да е участие в коалиционно правителство. Това противоречи на неговите персонални качества, той е недиалогичен, неспособен на такива решения", коментира Костов. В Синята коалиция не изключват вариант и за предсрочни парламентарни избори.

Лидерът на ДСБ коментира още, че ако отново се стигне до оставки в правителството, това няма да промени модела на управлението. "Сините няма да влизат във властта през задната врата, това е затворена врата за нас", каза Костов.

По отношение на президентския проект той и лидерът на СДС Мартин Димитров заявиха, че Георги Първанов никога не е излизал от политиката и е по-добре открито да застане начело на лява политическа формация.

Според Костов на предишните избори държавният глава е участвал чрез подставени формации като ЛИДЕР и РЗС.

На заседанието на СДС и ДСБ е било потвърдено решението двете партии да издигнат общи кандидатури на президентските и местните избори. На тяхната среща присъстваха и партньорски формации като "Обединени земеделци", Радикал-демократическата партия и БСДП.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?