Синята коалиция осъди опита на левицата да реабилитира символи на комунизма

Надявам се, че на всеки 9 септември оттук нататък, когато, от името на социалистите се поиска думата, за да се извърши реабилитация на някой от символите на комунизма, или да се фалшифицира комунистическото минало, тук ще се намери народен представител, който да стане и да прочете декларацията на 39-ото народно събрание, приета на 9 септември 2004 г. Това заяви от името на Синята коалиция съпредседателят ѝ Иван Костов в пленарната зала. Той упрекна парламентарната група на ГЕРБ, че не са реагирали на опита на левицата да реабилитира символите на комунизма.

Поводът за реакцията на десницата е декларацията на Коалиция за България в началото на парламентарното заседание в четвъртък, посветена на 9 септември 1944 г. В нея се казва, че "на тази дата е сложен край на онази България, в която 80 на сто от населението е неграмотно, и тя е станала отрицание на всичко, което преди това е накърнявало имиджа на България пред света".

На 9 септември 1944 година бе прекъснат европейският път на страната, заяви Иван Костов. България бе вкарана в социалистическия лагер, унищожена бе многопартийната система, у нас започна утопичен експеримент, който забави с десетилетия нашето развитие, подчерта съпредседателят на Синята коалиция.

"Българският комунизъм потъпка човешките права, диктатурата отне свободата на българските граждани, унижи човешкото достойнство, организира мащабни репресии на цели етнически и религиозни общности, но не постигна справедливост и благоденствие", се казва още в текста на десницата.

Костов прочете на депутатите част от декларацията на 39-тото народно събрание, с която парламентът осъжда "комунистическия режим, установен в България на 9 септември 1944 г." и "отдава почит на неговите жертви". "Противопоставяме се на всички опити за реабилитация на неговите символи и фалшификация на комунистическото минало", са декларирали още народните избраници на 9 септември 2004 г.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?