Синята коалиция подкрепя референдум за членството на Турция в ЕС, но с условие

Синята коалиция подкрепя референдум за членството на Турция в ЕС, но с условие

Съпредседателят на Синята коалция Иван Костов заяви в петък, че парламентарната група ще подкрепи влизането в дневния ред на парламента за следващата сряда на точка, свързана с подписката с искане за референдум за членството на Турция в ЕС.

Преди три месеца инициативен комитет начело с ВМРО събра над 300 000 подписа в подкрепа на идеята за национално допитване за приемането на Турция в съюза. Подписката обаче досега не беше придвижена за обсъждане и гласуване в пленарната зала, тъй като по закон искане за референдум, подкрепено от под 500 000 граждани, се решава от Народното събрание (НС).

В петък в кулоарите на НС Костов каза, че парламентарната група на Синята коалиция ще предложи в сряда следния текст: "Референдум се провежда, когато Европейският парламент и Европейската комисия препоръчат на страната-членка да подпише договор за присъединяване на Турция".

По думите на Костов позициите на българското правителство трябва да се приемат след провеждането на такъв референдум. "Ако не успеем да приемем решение, което да даде възможност за стабилна позиция на правителството, ще настояваме да се приеме решение, с което да бъдат фиксирани основните интереси на България във връзка с присъединяването на Турция", обясни лидера на ДСБ.

Според него в тези интереси се включвали обезщетенията на българските бежанци, както и въпросът за ненамеса на Турция в българския политически живот.

Според другия съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров България трябва да формира единна позиция за членството на Турция и инициативата за внасянето на подписката трябва да бъде използвана за формирането на такава позиция.

Мартин Димитров коментира още, че Турция трябва да изпълни критериите за членство, което според него ще отнеме доста години. "Интерес на България е Турция да върви по посока на демократизация", смята той.

Тази седмица заради подписката управляващата партия ГЕРБ внесе проект за промени в закона за референдумите, според които служба ГРАО вече ще е задължена да проверява автентичността на подписите. Липсата на такава проверка досега бе сочена от мнозинството като пречка за гласуване на решение дали да има или не национално допитване.

Председателят на НС Цецка Цачева след среща с представители на инициативния комитет обеща бързо придвижване на поправките и още следващата сряда парламентът да излезе с решение.

След това пък лидерът на "Атака" Волен Сидеров настоя за свикване на "незабавен" референдум с въпрос дали Турция да бъде приета в ЕС.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?