Синята коалиция поиска да бъде сменен управителят на НОИ

Синята коалиция поиска да бъде сменен управителят на НОИ

Синята коалиция поиска от министър-председателя отстраняването на избрания от предишните управляващи в края на мандата им председател на Националния осигурителен институт (НОИ) Сотир Ушев. Според данни, изнесени от депутата Цветан Костов (СДС), Ушев като бивш изпълнителен директор на Агенцията по заетостта е направил необосновано скъпи ремонти.

През 2008 г. за реконструкция на  тоалетните в агенцията са били похарчени над 32 хиляди лева. Само година по-късно същите тези санитарни възли отново са реиновирани, но този път от друга фирма и за над 104 хиляди лева.

Изпълнител на втория ремонт е фирмата ЕТ "Елина 2002 Тотка Антонова", която обаче плаща в НОИ осигуровки само за един човек. Кой е извършил ремонта е загадка, защото излиза на практика, че фирмата няма работници, а основната ѝ дейност според регистрацията е производство на спиртни напитки, заяви депутатът.

Миналата година две помeщения в Агенцията по заетостта с обща площ около 100 кв.м., са били преустроени за над 400 хиляди лева. Ревизия на поръчките за ремонти не е направена, съобщи Цветан Костов.

От Синята коалиция смятат, че Ушев е замесен и в скандалния ремонт на Бюрото по труда в Стара Загора за над 18 млн. лв. За него бе обвинен бившият социален министър Емилия Масларова. Не по-малка обаче, по думите на Цветан Костов, е вината на Сотир Ушев в качеството му на изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, защото Бюрото и фонд "Красива България" са били пряко подчинени на него.

Според Синята коалиция фактите показват, че управителят на НОИ няма с нищо да допринесе за подобряване работата на осигурителния институт. Цветан Костов припомни, че НОИ управлява над 7.5 млрд. лв. годишно, а по закон управителят му има право еднолично да опрощава и разсрочва задължения на некоректни работодатели в размер до 100 хил.лв. , което може да нанесе значителни щети на осигурителната институция.

Съпредседателят на коалицията Мартин Димитров заяви, че сигналите срещу Ушев ще бъдат внесени в прокуратурата и, че всички данни за нарушения, които постъпват в Синята коалиция, ще бъдат обявявани публично.
Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?