Синята коалиция поиска извинение от Дянков

Синята коалиция поиска извинение от Дянков

Синята коалиция поиска публично извинение от вицепремиера Симеон Дянков, който преди ден заяви от трибуната на парламента: "И отляво, чувам, и отдясно ни упрекнаха, защо не сме изплатили веднага всичките дължими пари на, разбира се, техни обръчи и кръгове, като сме влезли на власт."

Искаме извинение, ако няма факти и конкретни имена, с които Дянков да докаже тези си думи, заявиха в четвъртък съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров, които са изпратили писмо до финансовия министър.

СДС и ДСБ настояват Симеон Дянков да посочи кога, къде и кой представител на Синята коалиция е поискал веднага задълженията да бъдат изплатени и кои са фирмите, които министърът включва в "техните обръчи и кръгове".

Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че идеята на коалицията е да бъде съставен регистър на фирмите, към които държавата има задължения и срокове за разплащане. Ние сме единствената парламентарна формация, която подкрепя личните реформаторски усилия на Симеон Дянков, заяви Костов.

Вицепремиерът би трябвало да отговори на писмото, добави той. От Синята коалиция отдават изказването на финансовия министър на "емоции и изхвърляне", които се случват често при изказвания от трибуната на НС.

"Ако не сте в състояние да посочите факти и да назовете имена, които да потвърждават обвиненията ви към десницата, настояваме да направите публично извинение и да оттеглите изявлението си", пише още в писмото, подписано от Костов  и Мартин Димитров.

Димитров призова, ако положението в страната е по-тежко, отколкото на война, както твърди премиерът, да се вземат мерки, да се чуят предложенията на Синята коалиция и да се потърси консенсус.

На въпрос на Mediapool ще оттеглят ли от коалицията подкрепата си към Дянков, ако той не се извини, Костов отговори отрицателно, но подчерта, че ″между възпитани хора нещата се правят по този начин″.

"Искаме конкретни факти, защото никога не сме казвали подобни неща", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България