Синята коалиция поиска оставката на ръководството на КЗК

Костов: "Лукойл" е монополизирал цялата база за съхранение на течни горива

Синята коалиция поиска оставката на ръководството на КЗК

Синята коалиция поиска оставката на ръководството на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), заради това, че не защитава българските потребители. Това обяви в сряда в парламента съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов.

Единайсет месеца, след като беше наложен мораториум върху цените на горивата, Лукойл е монополизирал цялата база за съхранение на течни горива и все още отказва да монтира измервателна апаратура, с която да бъде наблюдавано движението на горивата. Тогава беше сезирана КЗК да спре тези монополни цени и извличането на високи монополни печалби, припомни Костов.


Той отбеляза, че такова е било и желанието на министрите на икономиката и на транспорта. До днес обаче нищо не е направено, няма никакво произнасяне от комисията.

Костов посочи, че е валидна и тезата, че се отчитат международните цени, защото, ако това беше така, дизелът в България щеше да е по-евтин от този във Франция.

Синята коалиция ще потърси всички парламентарни средства да принуди КЗК да си свърши работата, да защити пазара. Докато цените са монополно високи фалират малките и средни фирми, което е в противоречие с  обявената от ГЕРБ политика за подпомагане на малкия и среден семеен бизнес. Къде е вашето съчувствие към това, обърна се към мнозинството лидерът на ДСБ и отбеляза, че днес отново сме
свидетели на протести заради цените на горивата.

Костов припомни, че Синята коалиция е внесла проект за промени в Закона за защита на конкуренцията и поиска от управляващите подкрепа за тях, ако те се стремят наистина да запазят работните места в малките фирми.

Споделяне

Още от България