Синята коалиция поиска спешна актуализация на бюджета

Синята коалиция поиска спешна актуализация на бюджета

СДС и ДСБ поискаха в сряда спешна актуализация на тазгодишния бюджет. Пред журналисти в парламента лидерът на СДС Мартин Димитров посочи, че над 1 млрд. лева досега не са събрани и бюджетът в сегашния вид не може да бъде изпълнен. Десните поискаха изслушване на финансовия министър Пламен Орешарски в Народното събрание.

Димитров припомни, че Орешарски също е поискал от министрите в кабинета на Станишев да съкратят разходите.

Според лидера на СДС целта на тройната коалиция е "някак си да добута до изборите". "Управляващите харчат като за последно, прехвърлят имоти. Самите те знаят, че няма да са в следващото управление", коментира той.

Веселин Методиев от ДСБ направи паралел между ситуацията след управлението на Жан Виденов и сегашното положение. "Комунистите през 1997 година оставиха бюджет със 7 млрд. лева приходи. Сега са на път да оставят 15 млрд. лева, но при други условия", коментира той. Според него тенденцията е "стремглаво падение надолу и връщане на държавата с години назад".

Христо Попов от ОДС отчете, че след изборите няма да има никакви средства и управляващите трябва до края на май да актуализират бюджета. Ако това не стане, след изборите новото управление ще трябва да го направи, но тогава вече няма да има останал финансов ресурс.

До момента няма индикации финансовото министерство да инициира актуализация на бюджета. Преди седмица Международният валутен фонд предупреди, че България може да завърши годината с бюджетен дефицит вместо с планирания излишък. От фонда подканиха да бъдат свити още публичните разходи, за да се запази финансовата стабилност на страната. Тогава Орешарски съобщи, че разходната част ще бъде преразгледана в посока на свиването ѝ, но не уточни кои разходи ще бъдат свити.

Най-вероятно е да се увеличи размерът на блокираните средства от тазгодишните разходи на министерствата. В бюджета бе заложено този антикризисен буфер да е 10% от планираните разходи. Орешарски намекна, че процентът ще се увеличи, а министърът на администрацията Николай Василев дори прогнозира, че буферът ще стане 20%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?