Синята коалиция поиска точна сметка за какво ще се харчат парите за реформи

Синята коалиция поиска точна сметка за какво ще се харчат парите за реформи

Правителството да опише за какво точно ще похарчи над един милиард лева, които ще се дадат на прякото разпореждане на премиера Бойко Борисов. Това поискаха да знаят от Синята коалиция, чиито представители начело със съпредседателя на коалицията от ДСБ Иван Костов и зам.-ръководителят на СДС Найден Зеленогорски се срещнаха с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков в понеделник.

Срещата е втората след като проектът за актуализация на бюджета бе внесе в парламента. В него е заложено в резерва за структурни реформи да влязат 1.148 млн. лв.

"Принципно ще подкрепим актуализацията, като, разбира се, между първо и второ четене ще направим няколко предложения", каза след Найден Зеленогорски. "Ще има предложения и по посока орязване на разходите на общините”, добави той, цитиран от Дарик радио.

"Ще искаме, например, да бъдат разписани средствата за така наречените структурни реформи, ще искаме да бъдат посочени и тези бюджетни мероприятия, които позволяват да бъдат осъществени структурните реформи, например, да се изплащат обезщетения на служители в Министерството на вътрешните работи или други ведомства. Настояваме да се направят промени в Закона за устройството на бюджета, да не се допускат преразходи на средства или подписване на договори без обезпечение, което се случва и в момента", каза лидерът на ДСБ Иван Костов.

"Предлагаме да се прегледат и да се приемат промени в законите, които регулират приходите на държавата, тъй като при сегашната законодателна уредба и работа на НАП и агенция "Митници” те няма да могат да изпълнят планираните приходи, включително и за следващата година. Така че на правителството му предстоят много тежки два месеца”, каза още Костов.

От Синята коалиция ще настояват да бъдат слети държавните структури и агенции, които дублират функциите си.

На срещата финансовият министър Симеон Дянков е уверил, че средствата за здравеопазване няма да бъдат намалени със 160 млн. лв., както е записано в проекта за актуализация, а със 106 млн. лв., което няма да се отрази на парите за лекарствата.

Споделяне

Още по темата

Още от България