Синята коалиция предлага електронното гласуване да залегне в Изборния кодекс

Екатерина Михайлова

Синята коалиция внася промените в Избирателния кодекс, с които се урежда електронното гласуване. Депутатите обясниха, че идеята е всеки, който иска да гласува от разстояние, да подаде заявление до 21 дни преди вота.

Самото електронно гласуване по изчисления на Синята коалиция отнема десетина минути.

От името на парламентарната група на Синята коалиция заместник-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова заяви, че освен промяната за усъвършенстване метода на гласуване, десните имат и още идеи, които предлагат да залегнат в изборния закон.

“Едната част от предложенията за изменения в Изборния кодекс са свързани с дефекти, които се видяха по време на провеждането на последните избори - както за местна власт, така и за президент”, аргументира се Михайлова.

“Първо, да стане прозрачна дейността на Централната избирателна комисия, както и на останалите комисии. Проблем, с който се сблъскахме - да знаем кой как е гласувал, кой каква позиция е имал и как се вземат решенията. В тази връзка второто нещо, което искаме да се промени и пак е във връзка с дефекти от изборното законодателство, да се дадат повече възможности за обжалване на актове на изборната администрация, така че да могат да бъдат защитени интересите на гражданите и участниците в изборния процес", обясни тя.

Третият проблем, който виждат от Синята коалиция и предлагат да бъде променено законодателството, е свързан с регистрацията на коалициите. “Синята коалиция имаше няколко случая, в които беше спряна да участва с името си. Най-крещящи са случаите в Плевен, но имахме случаи и във Варна, и в Монтана. Предлагаме много по-ясно и подробно разписани правила за наименованието на коалициите", добави още Екатерина Михайлова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?