Синята коалиция предлага на ГЕРБ антикризисни планове

Партиите от Синята коалиция СДС и ДСБ обявиха във вторник намерението си да предложат конкретни планове за действие за справяне с кризата. От "Раковски" 134 са съсредоточили усилията си в изработване на пакет от мерки за реформи в данъчното и осигурителното законодателство. Партньорите им в ДСБ смятат да предложат на социалния министър Тотю Младенов своите идеи за преструктуриране на трудовия пазар.

И двете партии изразиха във вторник безпокойствие от бавните реакции на правителство спрямо кризата.

Според СДС управляващите трябва да инициират публичен дебат с всички парламентарно представени партии още преди внасянето на бюджета за 2010 година.

Сините предлагат на кабинета "Борисов" да се намали осигурителната тежест с 5%, облагането на едноличните търговци от 15 да стане 10%, данъкът върху дивидента да се намали от 5 на 1%, да се ускорят сроковете за връщане на ДДС.

"По-разумно е да се стимулира печалбата, способна да подкрепя инициативността на бизнеса, отколкото да се отнемат средства за неговото развитие", се казва в мотивите към предложенията на СДС.

Партията настоява още за по-голяма финансова децентрализация на общините, ефективна административна реформа, бърз старт на инфраструктурните проекти и усвояване на европейските фондове, запазване на валутния борд, прозрачна приватизация в подкрепа на Сребърния фонд и пенсионната система.

Според лидера на СДС и председател на парламентарната комисия по икономика и енергетика Мартин Димитров заяви, че редукцията на осигурителната и данъчната тежест ще струва на фиска около 150 млн. лева. По думите му това лесно може да бъде компенсирано.

В същото време ДСБ заявиха, че предприетите мерки от правителството в социалната сфера са недостатъчни и остават сериозните структурни проблеми на пазара на труда.

Партията настоява за реформа на програмите за заетост, а преструктурирането на заетостта трябва да продължи и чрез промяна на програмите в средното образование.

"Досега основните сектори на заетост бяха строителство, недвижимост и финансово посредничество. Тази основа е напълно сгрешена. Дори и след кризата няма перспектива за възстановяване на тази заетост. Освен това чрез сегашните също сгрешени програми за преквалификация правителството излива милиони в каца без дъно", коментира зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Той добави, че всяка антикризисна мярка на ГЕРБ трябва да бъде насочена и към пазара на труда. От ДСБ прогнозираха, че до края на 2010 година безработицата в България може да достигне и 15 процента.

От партията заявиха, че подкрепят исканията на работодателските организации за въвеждане на по-гъвкав пазар на труда, както и нормативно регулиране на почасовата заетост.

ДСБ ще поставят този кръг от въпроси на коалиционните партньори от СДС. В рамките на "Синята коалиция" ще бъде обсъдена възможността да бъде поискана среща със социалния министър Тотю Младенов.

Споделяне

Още от България