Синята коалиция предлага създаване на антикризисен щаб

Синята коалиция няма да подкрепи бюджета на НОИ и на здравната каса, като ще се въздържи и по отношение на републиканския бюджет, заяви пред БНР зам.-председателят на СДС Румен Христов. Коалицията ще предложи още да се създаде анкизисен щаб на равнище парламентарно представени партии.

"Има ред причини, които ни карат да сме много притеснени по отношение на този бюджет за 2011 година. Започваме от оптимизма, заложен в него. Икономически ръст в рамките на 3.6% за нас е трудно изпълним. 1.3 милиарда лева трябва да съберем повече приходи през следващата година, което едва ли ще стане. Запазва се нивото на разходи на 2010 година, но начинът на харчене е същият", каза Христов.

"Няма никакви реформи, заложени са около 20% увеличаване на сумите, събрани от корпоративен данък печалба, което е около 300 милиона лева. Като знаем, че корпоративния данък се отнася за предходната година, т.е. за 2010 година, като знаем, че икономическите субекти, плащащи тоя данък тази година не са много добре, аз не виждам по какъв начин тези средства ще се появят като увеличение в бюджет 2011 година. И това, което най-много ни притеснява, е липсата на буфери", заяви още зам.-председателят на СДС.

Румен Христов посочи още, че отговорността за балансиран бюджет не е само на премиера и финансовия министър, а на целия кабинет, но в момента няма министри реформатори. В условия на криза би трябвало да има антикризисен щаб с представители на всички парламентарно представени партии, смята той.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?