Синята коалиция предложи да отпадне задължителната забавачка за петгодишните

Синята коалиция е против записаната промяна в проектозакона за народната просвета, според която всички петгодишни деца трябва да бъдат обхванати от задължително предучилищно обучение.

В четвъртък депутатът от коалицията Веселин Методиев обясни пред журналисти, че предложението за отпадането на забавачката е внесено в деловодството на Народното събрание.

Миналата седмица парламентът прие на първо четене проектопромените в закона със спорния текст за обучението на петгодишните. Между двете четения могат да се правят предложения за изменения в текстовете.

"Когато бях министър на образованието, казах, че децата трябва да играят, а не само да учат. Да накараме децата между 5 и 7-годишна възраст да учат, е доста претенциозно изискване от страна на държавата”, коментира Методиев.

На различно мнение е министърът на образованието Сергей Игнатов, според когото децата трябва да са подготвени за изискванията на учебната среда, когато тръгнат на училище в първи клас. Това е целта и на разширяването на предучилищното обучение.

От коалицията са против драстичните наказания, които се предвиждат в проектозакона, ако родителите не пускат децата на училище. Според предложението на правосъдното министерство, ако родителите не могат да платят глобата, ще полагат общественополезен труд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?