"Не бива да допуснем да се крие отново истината"

Синята коалиция призова властите да защитят закона за досиетата

Правителството смята, че искането на ВАС за ревизия на закона е неоснователно

Синята коалиция призова властите да защитят закона за досиетата

Синята коалиция се обяви в защита на атакувания пред Конституционния съд закон за досиетата и срещу опита да се скрие част от истината за миналото на страната.

Конституционният съд (КС) предстои да реши дали агентите на бившата Държавна сигурност, чиито досиета са унищожени или в тях не се съдържат агентурни донесения, трябва да бъдат публично обявявани.

Депутатът от ДСБ Екатерина Михайлова заяви от парламентарната трибуна, че законът за досиетата е приет по настояване на ЕС и със съгласието на основните политически сили, а прилагащата закона комисия е доказала своята обективност и безпристрастност и работата ѝ не бива да бъде ограничавана.

В началото на февруари КС допусна за разглеждане искане за установяване на противоконституционност на чл. 25 , т. 3 от закона, с който се обявяват т. нар. картотекирани сътрудници, за които съществуват само картони в картотеките на ДС, а също така и агенти, в чиито дела има сведения единствено от кадрови служители на ДС.

Според този член наличието на документи от ръководилия щатен или нещатен служител, както и наличие на данни за дадено лице в справочните масиви (регистрационни дневници и картотеки), протоколи за унищожаване или други информационни носители, въпреки че не изхождат от лицето, са достатъчни, за обявяването на неговата принадлежност към ДС.

КС е сезиран от състав на Върховния административен съд (ВАС), който е заседавал по дело, заведено от Стоян Сталев срещу решението на Комисията по досиетата, с което той беше огласен в списъка на агентите сред дипломатите през декември 2010 г. Аргументът на ВАС да иска произнасяне бил, че КС е провъзгласил сходен текст за противоконституционен със свое решение от 1997 г.

Според Синята коалиция обаче атакуваният текст от действащия закон включва много повече изисквания, за да бъде разсекретено определено досие, отколкото разпоредбата от предходния закон, която е била обявена за противоконституционна.

"Призоваваме институциите да подкрепят пред КС действащите текстове от Закона за достъп до досиетата", заяви Михайлова в декларация от името на парламентарната група на Синята коалиция.

От Синята коалиция призоваха конституираните заинтересовани страни - НС, МС, президентът и министърът на вътрешните работи да подкрепят пред КС действащите текстове в закона.

"Вярваме, че постигнатото преди години съгласие по тази тема, ще намери защитници и днес сред политическите сили и институциите. Не бива да допуснем да се крие отново истината", заяви Екатерина Михайлова.

Веднъж вече КС блокира процеса по отварянето на досиета, когато през 1997 г. отмени текста за обявяването на картотекираните сътрудници в първия закон за досиетата. По-късно стана известно, че трима от конституционните съдии всъщност са били агенти на ДС, припомня сайтът Държавна сигурност.com.

Малко по-късно в сряда правителството одобри становището си по конституционно дело №14 за 2011 г. Правителството не подкрепя искането на тричленния състав на ВАС, смята, че е неоснователно и следва да бъде отхвърлено. В становището подробно са изложени аргументите на кабинета, съобщи пресцентърът на МС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?