Синята коалиция регистрира в ЦИК Инициативен комитет срещу "Белене"

Инициативен комитет на Синята коалиция, който ще агитира хората да гласуват на референдума срещу изграждането на "Белене", бе регистриран в Централната избирателна комисия във вторник.

По думите на народния представител от ДСБ Иван Иванов по време на разяснителната кампания, предхождаща допитването до народа, ще предизвикат на дебат защитниците на ядрения проект.

 

Идеята за референдума беше лансирана от инициативен комитет на БСП. В подкрепа на провеждането на допитването бяха събрани над 770 000 подписа. Проверката в ГРАО бе спряна, след като бяха установени 540 000 валидни подписа при необходими половин милион за провеждане на допитването. В първоначалния вариант на въпроса питането за референдума се отнасяше за строежа на АЕЦ "Белене", но след редакция на ГЕРБ допитването ще бъде за ядрената енергетика по принцип и изграждане на нова ядрена мощност.

 

Във вторник в ЦИК бяха внесени над 14 000 подписа за регистрацията на противниците развиването на атомната енергия чрез нова централа. Десните обаче са убедени, че става дума за "Белене" и те ще агитират против него.

 

"Белене" се намира в силно сеизмична зона и цената за изграждане на АЕЦ е непосилна за държавата, НЕК и БЕХ - с тези мотиви инициативният комитет ще убеждава гражданите да гласуват срещу ядрения проект на 27 януари, каза Иван Иванов.

 

Той отчете, че до момента за спряното изграждане на атомната централа са похарчени 1,8 млрд. лв., без да е налице каквото и да е реално строителство. Ако се реализира такава централа, токът от нея ще бъде три пъти по-скъп от електроенергията от АЕЦ "Козлодуй". От инициативния комитет срещу нови ядрени мощности призовават комитета, който събра подписи за провеждане на референдума и в подкрепа на проекта, на дебати. Предлагаме да се проведат три национални дебата, каза Иванов.

Споделяне

Още от България