Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Синята коалиция с 5 условия за подкрепа на кабинета

0 коментара

След като Бойко Борисов реши да игнорира планирания от БСП вот на недоверие заради компрометиращите го записи и сам да поиска вот на доверие от парламента за цялостната си политика, Синята коалиция постави пет условия, за да подкрепи правителството.

Сред условията са спиране на проекта "Белене", даване на приоритет на проекта "Набуко" пред "Южен поток", въвеждане на фискален борд и освобождаване на сътрудниците на Държавна сигурност от всички нива в държавата, както и продължаване на реформите.

Очакваме отговор на премиера още днес, в противен случай няма да подкрепим правителството, заяви в сряда съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров.

Той допълни, че на цял свят ще стане ясно, че "Атака" е политическа сила, която крепи кабинета Борисов".

Вицепремиерът Цветан Цветанов отговори през медиите, че правителството работи "не под диктат и не под условия, а водено от националните интереси и защитата на българските граждани".

ДПС настоя за тайно гласуване на вота

В същото време зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров заяви, че ще настояват за тайно гласуване на вота на доверие, който ще поиска премиерът. Според Бисеров само тайното гласуване може да даде реална картина за подкрепата в парламента. Ако премиерът иска да покаже, че зад себе си има подкрепа, нека позволи на народните представители да гласуват тайно, призова Бисеров.

Искра Фидосова от ГЕРБ отвърна, че гласуването няма да е тайно и тя самата би предложила да е поименно.

Бисеров предупреди, че вотът на доверие няма да може да потуши скандалите около използването на СРС.

Вотът може да бъде успешен, само ако "Атака" категорично застане зад премиера, коментира Бисеров. Всъщност крайният резултат от вота на доверие ще бъде, че "Атака" ще повиши цената си, посочи заместник-председателят на ДПС. Той допусна, че внасянето на вота на доверие може да е идея на самата "Атака".

Той допълни, че мъжкото поведение е вотът да бъде поискан, след като съответните органи отговорят на въпроса дали са автентични разпространените скандални разговори на хора от властта.

ДПС няма да подкрепи вота на доверие, каза Бисеров.

Към момента безрезервна подкрепа за правителството са обявили само от "Атака". Това е станало веднага, след като снощи Борисов е съобщил пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ, че ще иска вот на доверие от Народното събрание. Гласовете на ГЕРБ и "Атака" са напълно достатъчни за оцеляването на правителството.

БСП не се отказва от вот на недоверие

В същото време лидерът на социалистите Сергей Станишев даде да се разбере, че консултациите за вот на недоверие заради скандала със СРС-та ще продължат и опозицията ще търси възможност да го внесе.

Идеята на червените е да се позоват на конституцията, в която не фигурира изрична забрана на подобна опозиционна инициатива, след като кабинетът поиска доверието на народните избраници.

БСП се позовават на членовете 112 и 89 от основния закон. В тези текстове не присъства конкретна забрана. В тях е упоменато, че вот на недоверие по една и съща тема не може да се иска в рамките на половин година, нищо такова не пише, ако самото правителство е поискало подкрепа, обясни пред Mediapool юристът и депутат от БСП Янаки Стоилов.

Станишев заяви, че консултациите с останалите опозиционни партии продължават.

Борисов внесе вот на доверие, опитвайки се да потули неприятна за властта тема, смята той.

"Този случай разкрива начина на управление на държавата, задкулисието”, заяви председателят на БСП. И добави, че искането на доверие от парламента прикрива желанието депутатите на "Атака" и ГЕРБ да бъдат дисциплинирани”.

От ГЕРБ обаче ще се позоват на парламентарния правилник, чийто член 98 гласи, че "при гласуване на доверие или отхвърляне на предложение за недоверие на МС ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца”.

Предизвикателството е към Синята коалиция

Депутатът от ГЕРБ  и член на Изпълнителната комисия на партията Павел Димитров заяви пред БНТ, че премиерът е поискал вот на доверие, защото "иска да стане ясна за хората истината, защото винаги е говорил истината, дори използва други думи и каза: “Аз съм играл винаги в истински мачове и за това искам да се разбере, да видят хората, кои подкрепят правителство и кои не го подкрепят, и кои искат да се върне тройната коалиция на власт или Първанов да управлява със служебно правителство“.

“Впечатлиха ме думите на премиера, който каза, че ние не сме дошли на власт, за да крадем и че той не иска да бъде премиер за 10 месеца или една година. И за това иска тази истина да се каже на хората, да се види, да се разбере кой подкрепя това правителство и кой е срещу него. Предизвикателствата са основно към Синята коалиция”, коментира депутатът от ГЕРБ.

Десните няма да подкрепят нито кабинета, нито БСП

От Синята коалиция обясниха, че няма да гласуват с БСП, но това не означава търпимост към това правителство. По думите на съпредседателя на парламентарната формация Мартин Димиров, исканият вот на доверие от правителството на ГЕРБ е ход на "хора, които са в безпътица и се опитват да намерят пътя в мъглата”.

Според депутата от СДС Йордан Бакалов, за да се иска доверие за цялостна политика, първо такава трябва да се представи такава. "Управляващите трябва да отговорят на най-важния въпрос – с този акт поемат ли отговорност, че скандалите в държавата ще спрат, или да очакваме тяхното задълбочаване”.

Бакалов добави, че най-големият проблем на Бойко Борисов е Цветан Цветанов. Според него именно вътрешният министър не е успял да забележи предизвикателството, което се задава пред кабинета. "Цветанов не е реагирал адекватно на момента и е вкарал правителството в тази криза. В този контекст той носи персоналната отговорност. Сега Бойко Борисов може само да минимализира загубите“, обясни още синият депутат.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов коментира пред БНТ, че ако премиерът последва съвета им да защити интересите на страната, те ще го подкрепят. “Даването на гаранции за проекта "Набуко" и спирането на строежа на АЕЦ "Белене" е въпрос на едно решение на Министерски съвет“, посочи Костов.

"Аз съм много щастлив, че не съм зависим от това дали ще стане АЕЦ "Белене", или не", коментира в отговор на искането за спиране на ядрения проект министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. "Единственият правилен подход е да извървим всяка от стъпките и на всеки следващ етап да се взема съответното решение. "Набуко" е приоритет, но постоянно изникват нови въпросителни и обстоятелства", допълни той.

“Трябва да се снеме мишената, върху която е прицелен огънят, както направихме, когато бях министър-председател“, каза Костов. Той припомни, че тогава е трябвало да се освободи от някои министри, но е успял да изкара целия мандат.

“Борисов трябва да влезе в истинска битка с тройната коалиция, с нейните кадри“, каза Костов и допълни, че управляващите трябва да извадят хората на тройната коалиция от службите. "Трябва да се влезе в специалните служби, трябва да се влезе в МВР. От там трябва да бъдат махнати всички представители, не само на ДС, представителите на тройната коалиция, които са на ключови места, през които вероятно по някакъв начин, заобикаляйки, е изтекла информацията, трябва да напуснат това управление, за да бъдат сигурни ГЕРБ, че затварят тези възможности да бъдат провокирани", коментира Костов.

“Президентът Георги Първанов, неговият съветник Цвятко Цветков, Алексей Петров, заедно с други бивши служители на ДС са хората, които задават темата понастоящем“, посочи той.

Волен Сидеров видя опит за преврат

На фона на еуфоричната мобилизация сред депутатите от ГЕРБ, поведението на поддръжника им Волен Сидеров внесе нотки на истерия. От няколко месеца насам се настоява министър-председателят Бойко Борисов да подаде оставка. Това са опити за преврат, съобщи той.

Ако този кабинет падне, това означава да се отиде на предсрочни избори и да се сформира служебен кабинет, назначен от президента Първанов. Това означава шанс за тези задкулисни кръгове, които досега развиваха тази компроматна война, целейки се в стабилността на управлението, добави Сидеров. По думите дебатът и гласуването на вота ще са тест кой на коя страна стои - кой играе с Първанов, БСП, Алексей Петров, РЗС и кой подкрепя управлението, което направи не малко неща и трябва да продължи.Според него вотът на доверие е логичен ход и отговор на тези кампании срещу правителството. С този вот премиерът си създаде спокойно пространство, в което вече да предприеме каквито трябва смени, промени и да не правим крачки назад, коментира Сидеров в отговор на въпрос дали трябва да има промени в кабинета след вота на доверие. Според него в такава напрегната, даже истерична атмосфера, която се създаде, няма възможност за адекватни решения.

"Нашата подкрепа за вота е много логична и ясна и без да извиваме ръце и да поставяме условия. Аз не съм Иван Костов, който непрекъснато изнудва", заяви Сидеров.

Според съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова алтернатива на това управление няма. "Не е редно хора да си служат с неистини, с манипулирани записи, с подхвърляне на неща в публичното пространство”, заяви тя по повод изтеклите СРС-та.

Тези думи на Фидосова дойдоха само часове след като председателят на парламента Цецка Цачева също се оказа получател на анонимни записи, които оповести в подкрепа на партийната линия на ГЕРБ срещу формацията на Яне Янев. Пред бТВ Цачева заяви, че в парламентарната си поща е получила видеоматериал, който показва, че в офис на РЗС се дописват имена в подписката на партията за свикване на референдум свикване на ВНС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.