"Синята лампа": Апартамент - оставка - хепиенд

"Синята лампа": Апартамент - оставка - хепиенд

Българският политик е безстрашно същество. Не го е страх от полиция, прокуратура, съд и присъда. Не му пука особено от общественото мнение, нито се тормози от философски дилеми – че, например, ако върши гадости, може и да му се върне. Този човешки вид трепери само от едно – оставката. Тя е висшата форма на наказанието и позора. Означава, хем че началникът вече не е доволен от тебе, хем че си бил достатъчно глупав, та да те хванат "по бели гащи". Съвременна българска трагедия, в която доброто за кратко тържествува.

Добрата новина за огорчените бивши министри, депутати и всякакви малки и големи началници на бюджетната хранилка е, че преживеят ли веднъж най-страшното, положението става "шапка на тояга". Никой няма да ги пита откъде са парите и апартаментите, тук не се търсят търговия с влияние или конфликт на интереси. Т.е. търсят се, ама така, че да не се намерят. Човеци с евтини апартаменти проверяват такива с безплатни и обратното.

Затова не е чудно, че Цветан Цветанов каза: "Няма кой да ме накаже". Ами няма, ако не се брои оставката му. Премиерът Бойко Борисов, очевидно ядосан, влезе в ролята на началник: "Как може да каже такова нещо, че няма кой да го накаже?! Може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз".

Това откровение май казва всичко: комисията "Антикорупция", прокуратурата, съдът са изключени от тази своеобразна света троица, въздаваща правосъдие.

Три седмици след началото на скандала "Апартаментгейт" политическият пейзаж прилича на братска могила. Положението е драматично. Ако нещата продължат в същите темпове, ще трябва да се вдига Паметник на незнайния политик...

Това на шега, истината е съвсем друга - има живот и след оставката. Вероятно затова оттеглилият се зам.-председател на ГЕРБ Цветанов отправя бодряшки послания от предизборните си обиколки в страната, докато в София премиерът невъзмутимо взема скалп след скалп. Цветанов най-добре знае – преживя цели три дела, за да излезе по-чист на политическата сцена. И други в ГЕРБ го знаят – бившият транспортен министър Ивайло Московски стана шеф в банка; колегата му Николай Нанков е зам.-министър на ведомството, от което подаде оставка, за да поеме политическата отговорност за загинали хора по некачествено ремонтиран път; ексшефът на МВР Валентин Радев е депутат. Цветанов прави избори. Най-прясната жертва на "Апартментгейт" – огорченият Делян Добрев, който живее под наем в апартамента на майка си, продаден на някогашната му фирма от братовчедка му (!!!), още не е решил какво ще прави. Засега само се оплаква от фалшивите новини.

А "Апатаментгейт" има безкраен потенциал. В отговор ГЕРБ въвежда нов "морален стандарт" в политиката – оставки, докато има апартаменти и партийци. Медиите преливат от новини и по всичко изглежда, че така може да откара и цялата предизборна кампания. Борисов е гневен на своите, но нали "така правим в ГЕРБ": "Ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синята".

Но ако нещо случайно убегне от вездесъщия му взор? Не е ли логично държавата да има правила и работещи институции, които да вършат тази работа и то не само по отношение на една отделно взета партия?

Председателката на БСП, която не я свърта да е в опозиция и иска властта, излезе с три предложения за антикорупционния закон и прилагането му, като междувременно партията внесе искане за махане на проверявания антикорупционен шеф и заместника му. БСП обаче няма да се върне в Народното събрание, за да гласува предложенията си, което показва колко сериозно държи на тях.

Нинова се е барикадирала на "Позитано" 20 и депутатите ѝ не стъпват в парламента – далеч от медийния интерес към имущественото състояние на червения "елит", който току-виж, се оказал също толкова оплетен в имотни афери. Партийната централа разпраща до медиите позиции, изпълнени с възмущение към управляващите. Те ѝ отвръщат с профилактични напомняния за "Техноимпекс".

Политическият "дебат" продължава да цикли на празни обороти. Както и борбата с корупцията по върховете на властта. Докато Борисов светка синята лампичка, главният прокурор едва смогва да назначава проверки. Какво ли ще излезе от тях? Досега нито разследващи, нито данъчни, да не говорим за КПКОНПИ, са успели да открият нещо смущаващо за някой политик. И това е истинската причина никой да не им вярва.

В тази ситуация ГЕРБ трудно би обърнала публичния дебат към темата за Европейския съюз, какъвто е планът на оглавявания от Цветанов предизборен щаб. Цяла България вече говори за апартаменти, тераси и...корупция. А през това време шефът на антикорупционната комисия е в отпуска на голямата си недекларирана тераса-покрив, която може и да се окаже незаконно застроена. Това е темата на деня и ако някой си представя, че може да избяга от нея, много се лъже.

Какъв е отговорът на ГЕРБ? Оставка?

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Колко време давате на новия парламент?