"Синьо единство" предлага ротационно председателство на Реформаторския блок

Партия "Синьо единство" предложи във вторник Реформаторския блок да бъде воден на ротационен принцип от партиите, които членуват в него. Идеята е взаимствана от начина, по който се управлява Европейският съюз. Според партията председателството да е с определен времеви мандат и да се отстоява предварително обявени приоритети.

"Синьо единство" настоява и за широко участие на гражданските организации в Реформаторския блок.

От партията съобщават, че вече е постигнато съгласие решенията в Блока да се вземат с пълен консенсус, като и да започне изграждането на единни регионални структури.

Реформаторският блок бе създаден от ДСБ, "Движение България на гражданите", "Зелените", "Синьо единство" и партия "Свобода и достойнство". През миналата седмица за членове бяха приети СДС и БЗНС. Тогава бе анонсирано и намерението на партиите да изградят общи регионални структури.

От "Синьо единство" информират още, че са изпратили писмо до останалите шест партии в коалицията, с което ги питат дали са съгласни за провеждането на публични заседания и как си представят ролята на отделните граждани в обединението.

Другите въпроси са за създаване на единни критерии за разширяване на Блока, привличането на неправителствения сектор, формулиране на реформаторска платформа с общи оценки, принципи, ценности, визия и политики, създаване на единни механизми, гарантиращи единството и трайността на новия политически субект.

"Синьо единство" бе създадена от отцепили се от СДС членове в началото на годината. Причината бе разривът между депутатите на партията и бившия ѝ лидер Емил Кабаиванов, който реши да прави услуги на ГЕРБ с издигането на кандидат за конституционен съдия след скандала "Марковска".

Споделяне

Още по темата

Още от България