"Синьо единство" смята да участва в изборите със или без Реформаторския блок

Христо Панчугов. Сн. БГНЕС

"Синьо единство" ще участва в изборите независимо дали ще е част от Реформаторския блок (РБ) или ще се яви самостоятелно.

Това каза главният секретар на партията Димитър Иванов в четвъртък на пресконференция, свикана след като ден по-рано двама представители на Националния съюз "Единство", върху който бе изградена партия "Синьо единство", подписаха споразумение за сътрудничество с ДСБ.

На заседание на ръководството на партията в събота ще се решава дали "Синьо единство" да продължи участието си в Реформаторския блок и да подкрепи споразумението между партиите в него, продължи председателят на партията Христо Панчугов. Той каза, че се надява всички в партията, дори и тези с различно мнение, в събота да бъдат на заседанието и при вземане на общо решение да го подкрепят.

Председателят на партията посочи, че конфликтът около "Синьо единство" в РБ не е произтекъл от тях. Според Димитър Иванов е неприемлив начинът и причините, поради които е поискано прекъсването на преговорите със "Синьо единство".

Въпреки че предложението на Радан Кънев за прекъсване на разговорите не е било прието, от понеделник насам има срещи, но никой не ни кани на тях, каза Иванов. Той допълни, че в нито един момент не са обсъждани имена за листи.

Христо Панчугов заяви, че неучастието на "Синьо единство" в Реформаторския блок ще е по-скоро загуба, защото РБ е имал потенциал да се превърне в нов модел на правене на политика в България.

Панчугов заяви още, че са против квотния принцип и мнозинствата в блока, а са за равнопоставеност и консенсусно взимане на решенията по важни за коалицията теми.

За нас идеята за РБ минава през размиване на партиите в него и изграждане на естествена среда за лидерство, посочи Панчугов.

Това, което изненада партньорите ни в Реформаторския блок, е отказът на "Синьо единство" да смени разговора, за да може да договорят едни места за едни хора, каза председателят на партията.

Двете неща, по които всъщност се разминаваме, са нежеланието "да се изгорят мостовете" за излизането от тази коалиция във всеки следващ момент и "мината", която залагат пред развитието на Реформаторския блок с квотите и мнозинствата, договаряни в момента, каза Панчугов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?