Сирене и кашкавал със стандарти за състав и зреене

Сирене и кашкавал със стандарти за състав и зреене

Предложение за одобряване на доброволни стандарти за технология на производство, опаковка, съхранение и транспорт на български сирена, кашкавали и кисели млека е внесла Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) в Българския институт за стандартизация, съобщиха от агроведомството в четвъртък.

Във внесените от НВМС проекти за стандарти на “българско бяло сирене”, “кашкавал” и “кисело мляко“ са записани точни пропорции за съдържание на сухи вещества, белтъци и мазнини, забранено е влаганите на консерванти и примеси, както и на стабилизиращи вещество. Описано е и как трябва да изглеждат крайните продукти, отговарящи за съответния стандарт.

Киселото мляко например трябва да се произвежда само от отговарящо на евроизискванията краве, овче, биволско, козе или смесено мляко, заквасено с Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Консистенцията му трябва да е плътна и гладка, без да е отделило млечна мазнина или слоят ѝ да е съвсем тънък, не бива да има и млечен серум. Съхранението му става при хладилни условия на температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност е до 14 дни.

Бялото сирене и кашкавалът се произвеждат от сурово краве, овче, козе, биволско мляко или смесено мляко, закваска за сирене със съответните бактерии, калциев хлорид, мая за сирене, лимонена киселина, сол и вода. Продуктите трябва да са преминали период на зреене от 45 дни, когато са произведени от краве мляко и 60 дни, когато са от овче, козе, биволско и смесено мляко.

За сиренето е описано, че в него не трябва да има шупли или те да са единични, без да се забелязва “напластяване“, а парчетата при разрез не бива да се ронят или разпадат. Саламурата им трябва да е с бледозеленикав цвят и с леко кисел и солен вкус, без неприятни миризми и да е течна, а не провлачваща се.

Кашкавалът пък трябва да е с кехлибарено жалта кора, а вътрешността да е кремавожълта, гладка без по-тъмни петна и открояване на пластове. Консистенцията му трябва да е еластична, а не да се чупи.

За сирената и кашкавалите е посочено, че вкусът им трябва да е умерено солен.

Производството на млечните продукти ще се контролира чрез входящи дневници на суровините, опаковките и спомагателните материали. Освен задължителните анализи в производствените лаборатории, периодично ще се вземат проби за изследвания в независима акредитирана лаборатория, за да се провери спазват ли се заложените стандарти и изискванията за безопасност на продукта.

Предстои стандартите да преминат процедура по обществено обсъждане в Българския институт по стандартизация, в което се очаква да се включат млекопреработватели, технолози и други специалисти, допълниха от НВМС.

Ще бъде обявен и конкурс за разработване на лого, което ще бъде поставяно върху етикетите на продуктите, произведени по тези стандарти. Задължителен елемент в него ще бъдат цветовете на българския флаг.

Споделяне

Още от Бизнес