Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сирене и кашкавал със стандарти за състав и зреене

11 коментара
Сирене и кашкавал със стандарти за състав и зреене

Предложение за одобряване на доброволни стандарти за технология на производство, опаковка, съхранение и транспорт на български сирена, кашкавали и кисели млека е внесла Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) в Българския институт за стандартизация, съобщиха от агроведомството в четвъртък.

Във внесените от НВМС проекти за стандарти на “българско бяло сирене”, “кашкавал” и “кисело мляко“ са записани точни пропорции за съдържание на сухи вещества, белтъци и мазнини, забранено е влаганите на консерванти и примеси, както и на стабилизиращи вещество. Описано е и как трябва да изглеждат крайните продукти, отговарящи за съответния стандарт.

Киселото мляко например трябва да се произвежда само от отговарящо на евроизискванията краве, овче, биволско, козе или смесено мляко, заквасено с Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Консистенцията му трябва да е плътна и гладка, без да е отделило млечна мазнина или слоят ѝ да е съвсем тънък, не бива да има и млечен серум. Съхранението му става при хладилни условия на температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност е до 14 дни.

Бялото сирене и кашкавалът се произвеждат от сурово краве, овче, козе, биволско мляко или смесено мляко, закваска за сирене със съответните бактерии, калциев хлорид, мая за сирене, лимонена киселина, сол и вода. Продуктите трябва да са преминали период на зреене от 45 дни, когато са произведени от краве мляко и 60 дни, когато са от овче, козе, биволско и смесено мляко.

За сиренето е описано, че в него не трябва да има шупли или те да са единични, без да се забелязва “напластяване“, а парчетата при разрез не бива да се ронят или разпадат. Саламурата им трябва да е с бледозеленикав цвят и с леко кисел и солен вкус, без неприятни миризми и да е течна, а не провлачваща се.

Кашкавалът пък трябва да е с кехлибарено жалта кора, а вътрешността да е кремавожълта, гладка без по-тъмни петна и открояване на пластове. Консистенцията му трябва да е еластична, а не да се чупи.

За сирената и кашкавалите е посочено, че вкусът им трябва да е умерено солен.

Производството на млечните продукти ще се контролира чрез входящи дневници на суровините, опаковките и спомагателните материали. Освен задължителните анализи в производствените лаборатории, периодично ще се вземат проби за изследвания в независима акредитирана лаборатория, за да се провери спазват ли се заложените стандарти и изискванията за безопасност на продукта.

Предстои стандартите да преминат процедура по обществено обсъждане в Българския институт по стандартизация, в което се очаква да се включат млекопреработватели, технолози и други специалисти, допълниха от НВМС.

Ще бъде обявен и конкурс за разработване на лого, което ще бъде поставяно върху етикетите на продуктите, произведени по тези стандарти. Задължителен елемент в него ще бъдат цветовете на българския флаг.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Majstor
    #12

    Pravil sam mnogo ne samo v Balgarija, sirene i kaschakaval, kakto i kiselo mlijako!Ne kupuvajte meko sirene i kaschkaval-te ne sa izcedeni i ne sa uzreli!Ne kupuvajte sirene koeto e kiselo-v nego ima kisilini, kato limontuzo!Kupuvajte tvardo sirene, koeto e normalno soleno bez kisel vkus!sirene koeto ne e izcedeno pod natisk e kiselo!ne kupuvajte mek kaschkaval, toj ne e uzrijal!Ne kupuvajte kieselo mlijako koeto e zalepnalo po sada(sven ovche i bivolsko)!Istinskoto krave kiselo mlijako e po rijadko

  2. Стандарт
    #11

    Списък на стандартитеhttp://www.bioevibul.com/news.aspx?id=862

  3. Хари
    #10

    А колко трябва да са живите бактерии в киселото мляко. Сега има фирми където те почти липсват.

  4. REDOVEN 4ITATEL
    #9

    КАКВО ЗНАЧИ "ДОБРОВОЛЕН" СТАНДАРТ??? И ОЩЕ ЕДИН ВЪПРОС - СЕГА ЛИ ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР ОТ ДПС РАЗБРА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА НЕЩАТА ИЛИ ЗНАЕШЕ ОТДАВНА, НО СЕГА ТРЯБВА ВНИМАНИЕТО НА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ФОКУСИРА ВЪРХУ "ДЪЛБОКАТА ЗАГРИЖЕНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ???" МОШЕНИЦИ ЗА НИВОТО НА ХРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И ДА СЕ ОТКЛОНИ ОТ РАЗКРИВАНИТЕ ВСЕКИ ДЕН ТЯХНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ???

  5. Борис
    #8

    Настъпва някаква нормализация!

  6. morskiq56
    #6

    ............всичко е много добре.А в действителност?Контрол?

  7. узрял
    #5

    Кашкавалът трябва първо да е УЗРЯЛ, а не кисел и воднист. Трябва да има КОРА. Киселото мляко трябва да е с ЖИВИ бактерии, а не пастьоризирано. Хайде, нека има и от едното и от другото, но трябва да се знае. Сегашното кисело мляко няма никакво отношение към здравословното хранене. Е, няма ли някои да УЗРЕЯТ, че качественото производство също има своя пазар?

  8. Неверния Тома
    #4

    срок на годност до 14 дни!?!

  9. stanis
    #3

    Кво стана със системата "Хасеп",поедно време много се говореше за нея,а сега "доброволни стандарти"...Егати държавата,мислех си,че по някакви причини този министър ще настъпи олигопола в млечния сектор...уви/а може и да са ги настъпили с цел да дадат някои лев за изборите и сега естествено - заден ход,може да хвърлят на кучетата някой ,който не е кихнал.../Много нагъл ПиаР потече: - "...не е редно да се говори ,че заместителите са опасни и отровни..." - значи може да продължаваме да лъжем потребителя - щом не го тровим...то това остава,да се поучат от братския едър държавен капитал в Китай,да сложат меланин.

  10. Георги Чернев
    #2

    Българският потребител има право да е информиран и да яде сирене и кисело мляко произведени по стандарти. Тези стандарти , макар и доброволни, трябва да дават право на онези производители, които ги спазват, да поставят на опаковката думите сирене и кисело мляко. Всеки, който не използва тези сатндарти , да си измисли друго име за продуктите напр. коктейл от палмово масло и т.н. Не трябва да има компромис с наименованията на продуктите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.