Сириец бил организатор на престъпния реекспорт на лекарства

Проф. Гетов очаква да бъдат отнети правата на лекари, замесени в схемата

Снимка: МВР

Сириец е организатор на схемата за незаконен износ на лекарства за чужбина. Той е единият от седемте задържани при операцията на ГДБОП в събота, съобщи БНР в неделя, позовавайки се на свои източници. Престъпната група е работила с лекари от много болници в страната, сочат данни на разследващите. Сред тях има и директор на лечебно заведение. Той е бил засечен при разследването да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни.

Схемата на престъпната група е била да изписват лекарства, но вместо да ги дават на болните, лекарите са ги изнасяли от лечебните заведения. След това медикаментите са преопаковани в склад и изнасяни наново в чужбина.

Болниците са били единият вариант за набавяне на лекарства. При другият скъпите препарати за деца и онкоболни са били изваждани от аптеки. По документи, медикаментите са изписвани на конкретни хора.

Тепърва предстои експертиза, която трябва да установи точната цена на лекарствата, намерени при обиските на антимафиотите в склада.

Преди ден стана известно, че службите са разбили престъпна група за износ на онколекарства и други медикаменти в чужбина от български болници. Според разследващите схемата е ощетила Националната здравноосигурителна каса със стотици милиони левове, тъй като медикаментите са изписвани с фалшиви документи на болни у нас, а след това изнасяни в чужбина. Акцията обхваща болнични аптеки в София, Пловдив, Шумен и Сливница, но не бяха посочени конкретните лечебни заведения.

Обявяването на резултатите от акцията беше предшествано от свикана спешна среща при премиера Бойко Борисов с участието на финансовия и здравния министър и представители на службите. Разкритията за криминалния паралелен износ стават в момент на силно недоволство срещу въведения мораториум НЗОК да плаща нови лекарства догодина, като засегнати от забраната са именно скъпо струващи онкомедикаменти, ползвани в болниците като втора и трета линия на терапия.

При акцията на ГДБОП и прокуратурата са били претърсени над 60 адреса и са били открити лекарства за милиони левове. Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов съобщи, че престъпната група се състои от седем души, които са задържани за 24 часа, но в ГДБОП за разпити са били доведени 20 души.

От ГДБОП и прокуратурата не отхвърлиха възможността в случая да има замесени лекари, болнични директори и различни фармацевтични вериги.

Министърът на здравеопазването още в понеделник трябва да отнеме правото да упражняват професията на хората, замесени в престъпната схема за реекспорт на скъпи лекарства, смята председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. "Акцията доказва, че очевидно има голям проблем", коментира той в неделя пред бТВ.

От години знаем, а от 2014 г. сигнализираме институциите за паралелния износ на скъпи лекарства, каза шефът на фармацевтичния съюз.

"Имаме и един неуспешен експеримент за промяна на закона, от средата на юни нов закон седи между папките", допълни Гетов по повод проекта за промени в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, с който може да бъде спрян износът.

Той обясни, че при организацията на фармацевтичната система в България не е трудно да се създаде престъпна схема за износ.

Той даде пример с разликата в лекарствените цени – у нас инсулинът струва около 39 лева, а в Германия е 93 евро. Ако лекарство за болестта на Крон у нас се дават 50 лв. , в Германия е 60 евро. Това е проблем и на всички източноевропейските страни. "Ние на практика сме донори и износители на пазара", смята Гетов.

По повод конкретния случай Гетов поясни, че най-вероятно са проверявани болнични аптеки, тъй като са иззети медикаменти, които се използват при болнично лечение.

"Надявам се министърът на здравеопазването още в понеделник на всички замесени лица да отнеме със заповед правото да упражняват професията за максималния срок", допълни той.

Гетов също така призова депутатите да заседават както заседаваха за Бюджет 2018, за да приемат промените в закона за лекарствата, които биха "ударили" по паралелния им износ.

Споделяне

Още по темата

Още от България