След заплаха на САЩ и Великобритания за военен удар

Сирия даде зелена светлина на ООН да провери за химически атаки

Русия призова за благоразумие, а Дамаск предупреди за възпламеняване на Близкия Изток

Сирия даде зелена светлина на ООН да провери за химически атаки

Сирия подписа споразумение с ООН за извършване на инспекция на мястото, за което опозицията на режима на Башар Асад обяви, че проправителствени войски са използвали химически оръжия срещу цивилно население, предадоха световните агенции в неделя.

Инспектори на ООН по химическо оръжие са в Сирия от миналата седмица за разследване на три предполагаеми места за извършени химически атаки, включително и подозрения за по-ранни такива.

Даването на зелена светлина за експертите на Организацията на обединените нации дойде часове преди това президентът на САЩ Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън обявиха за възможен ответен удар срещу Сирия ако се докаже, че режимът в страната е използвал химически оръжия срещу населението. Дамаск от своя страна предупреди Съединените американски щати, че всякаква военна акция срещу Сирия по подозрения за химически атаки би "създала огнено кълбо, които ще възпламени целия Близък Изток.

Прекосяване на "червената линия“

От Иран, която е най-близкият съюзник на президента Асад, също заявиха, че Вашингтон не бива да прекосява "червената линия“ в Сирия, докатоРусия призова за благоразумие, а Израел за изземане на всички химически оръжия на Сирия, за да не може от тях да се възползват нито режимът на Асад, нито опозицията.

Изявленията са по повод проведените консултации между американският президент Барак Обама и британския премиер Дейвид Камерън за възможния ответ на Сирия, ако се докаже, че режимът в страната е използвал химически оръжия срещу населението си.

Първите мъже на САЩ и Великобритания изразили по време на 40-минутен телефонен разговор, че са "сериозно разтревожени" от увеличаващите се знаци, че това е била химическа атака, организирана от режима в Сирия, съобщиха от "Даунинг стрийт“. По-късно високопоставен представител на администрацията на Обама заяви, че на този етап у американското разузнаване има $много малко съмнение", че сирийският режим е използвал химически оръжия срещу цивилни при този инцидент, като се вземат под внимание броят на жертвите и техните симптоми.

През изминалата седмица сирийската опозиция обвини проправителствени войски, че са убили между 500 и над 100 цивилни в атака с химическо оръжие. Тогава САЩ поискаха разследване на ООН дали наистина става въпрос за химическа атака, но от страна на властите в Дамаск първоначално бе отказано всякакво сътрудничество, но в крайна сметка в неделя правителството даде зелена светлина на инспекцията и екип на ООН се очаква в Дамаск.

Обсъждат се всички възможни военни опции

Междувременно Обама събра екип от топ експерти по военна и национална сигурност, за да се проучат всички възможни варианти за намеса в Сирия при доказване, че е имало химически атаки срещу цивилни. Сирия обаче предупреждава, че подобна акция "няма да е пикник“.

"Американска военна намеса ще създаде много сериозна вреда и огнено кълбо, което ще възпламени Близкия Изток“, заяви сирийският министър на информацията Омран Зоаби, цитиран от държавната агенция САНА.

Иран пък заяви, че военна интервенция от страна на САЩ ще има "изключително тежки последици“ за Белия дом.

Президентът на Израел Шимон Перес от своя страна призова за колективни международни усилия за "изземането” на цялото химическо оръжие от Сирия, за да не може то да бъде използвано от нито една от страните в конфликта, предаде РИА Новости.

Русия призовава всички, които се опитват да попречат на безпристрастното разследване за възможно използване на химическо оръжие в Сирия и обявяват възможността за използване на силова акция срещу страната, да проявят благоразумие и да не допускат трагични грешки, се казва в официално изявление на говорителя на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич. Той посочва още, че политиката по решаването на различните кризи трябва да се води на основата на международното право и достоверните факти, а не по подозрения.

"Фактът, че президентът Асад отказва да сътрудничи на разследването на ООН, което трябва да установи дали е използвано химическо оръжие, значи, че режимът крие нещо", се казва в изявление на "Даунинг стрийт" след разговора между Камерън и Обама. Според съобщението двамата са подчертали, че използването на химическо оръжие трябва да срещне сериозен отпор у международната общност и затова и двамата проучват всички възможности за ответни действия.

Пентагонът готов да действа, ако Обама реши

Пентагонът е готов да осъществи военните опции, ако президентът Барак Обама реши да прибегне до който и да било от тях, заяви американският министър на отбраната Чък Хейгъл пред репортери по време на визита в Малайзия.

По думите му президентът Обама е поискал от Пентагона да подготви варианти за всички случаи. "Ние го направихме и сме готови да осъществим всеки вариант, ако той реши да приложи този вариант", каза Хейгъл, цитиран от "Ройтерс".

Той обаче отказа да уточни какви действия биха предприели САЩ. Преценяват се много фактори като разузнавателна оценка за атаката в Сирия, юридически въпроси и проблема с международната подкрепа за евентуален военен отговор.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пък е заявил в телефонен разговор със сирийския външен министър Уалид Муалем в четвъртък, че правителството в Дамаск трябва да осигури достъп на инспекторите на ООН до мястото на предполагаемата химическа атака, съобщи Държавният департамент, цитиран от БТА. Командирите на Свободната сирийска армия обещали да гарантират сигурността на разследващите от ООН при влизането им в засегнатите зони.

Ако сирийският режим няма нищо за криене, както твърди, той би трябвало да осигури незабавен и безпрепятствен достъп до обекта, вместо да продължи да атакува засегнатия район, за да блокира достъпа и да унищожи доказателствата, казал Кери на Муалем.

Кери предприел в събота серия дипломатически разговори по телефона с колегите си в Саудитска Арабия, Йордания и Турция, при които подчертал важното значение на бързото установяване на фактите и сериозността на всяка употреба на химическо оръжие.

В понеделник ръководителите на генералните щабове на редица западни и мюсюлмански държави, включително САЩ и Саудитска Арабия, ще се съберат в Аман, за да обсъдят конфликта в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят