Сирия е освободила 61 жени в тристранна сделка за размяна на пленници

Правителството на Сирия е освободило 61 жени в рамките на сложна тристранна сделка за размяна на пленници в региона, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Асошиейтед прес.

Базираният във Великобритания център обяви, че жените са били освободени през последните два дни. Засега по темата няма коментар от официален сирийски представител, нито е известно кои са жените и къде се намират в момента.

Според правозащитния център освобождаването е част от сложна сделка за размяна на заложници, сключена миналата седмица с посредничеството на Катар и Палестинската автономна власт.

Съгласно споразумението сирийски бунтовници освободиха деветима ливански шиити, а въоръжена ливанска групировка пусна на свобода двама пленени турски пилоти.

Официални източници в Ливан казаха, че посредниците в сделката са настояли пред режима в Дамаск да освободи задържаните жени, каквото било искането на сирийските бунтовници.

Участието на Ливан, Сирия, Турция, Катар и Палестина в сделката показва до каква степен влиянието на сирийската криза се е разпростряло в региона, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?