Сирия иска удари срещу "Ислямска държава" да бъдат съгласувани с нея

Сирийското правителство заяви, че трябва да участва в съгласуването на евентуални въздушни удари срещу ислямистките бойци в Сирия, след като САЩ казаха, че обмислят да разширят борбата срещу групировката "Ислямска държава" на сирийска територия, предаде Ройтерс.

Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви на пресконференция в Дамаск, че нанасянето само на въздушни удари няма да е достатъчно за справяне с "Ислямска държава", която контролира големи райони в Сирия и Ирак. Според него е необходимо съседните държави да си обменят разузнавателни данни със Сирия.

По думите му сирийското правителство е готово да сътрудничи в международни и регионални усилия за борба с тероризма, но те трябва да бъдат съгласувани с Дамаск.

Попитан дали Сирия е готова да си сътрудничи със САЩ и Великобритания, Муалем отговори: "Те са добре дошли."

Той осъди убийството на американския журналист Джеймс Фоули, който беше екзекутиран от бойци на "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

Министърът каза, че засега Сирия не се е обръщала към Русия за военна помощ за борба с ислямистката групировка, посочва ИТАР-ТАСС.

По-рано в Москва руският външен министър Сергей Лавров заяви, че всички силови акции срещу терористи трябва да бъдат осъществявани със съгласието на съответните държави.

Русия е готова да сътрудничи с Ирак и Сирия в рамките на борбата с тероризма, отбеляза той.

"Твърдо ще настояваме всякакви силови акции срещу терористи да бъдат провеждани със съгласието на съответните държави и при зачитане на техния суверенитет - подчерта Лавров. - Иначе ще всяваме нов хаос, ще създаваме огнища на напрежение."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят