Сирия започва да изтегля частите си в Ливан към границата

Сирия смята да изтегли част от войските си, разположени в Ливан, близо до сирийската граница, каза ливанският министър на отбраната Абдел Рахим Мрад в четвъртък, цитиран от Би Би Си. Той съобщи, че през идните часове силите ще започнат да се прегрупират в източната долина Бекаа, където са разположени останалите сирийски части.

Съобщението идва след заявеното от Сирия намерение да си сътрудничи с ООН в изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност, която призовава чуждестранните войски да напуснат Ливан, припомня Би Би Си. Към момента в Ливан има около 15 хил. сирийски войници, останали след приключилата още през 1990 г. гражданска война.

"Ливанските и сирийските ръководители се срещнаха и решиха в идните часове да започне шестото прегрупиране на сирийските сили в Ливан. След неговото приключване всички сили ще са съсредоточени в долината Бекаа", подчерта генерал Мрад, цитиран от АФП.

Сирия прегрупира войските си в Ливан на няколко пъти, за последно това стана през септември 2004 година.

Пред последната седмица нарасна международния натиск върху Дамаск да изтегли 15-хилядната си военна част.

По-рано днес сирийското външно министерство разпространи декларация, че Сирия потвърждава намерението си да изпълни поетите задължения по договора от Таиф, Саудитска Арабия, от 1989 г. и двустранните договори с Ливан за изтегляне на войските. Зам.външен министър заяви, че Сирия има дълбок интерес да изпълни резолюцията на ООН.

Това е първото сирийско изявление за изтегляне на войските след размириците в Ливан, последвали инцидента, при който на 14 февруари т.г. кола бомба уби бившия ливански премиер Рафик Харири. Тогава опозицията в страната обвини Сирия за убийството, докато сирийците отрекоха да имат нещо общо със случилото се, припомня Би Би Си.

Малко преди смъртта си Харири за пореден път призова Сирия да изтегли войските си.

От изказването на ливанския военен министър обаче не става ясно дали прегрупирането ще бъде последвано от пълно изтегляне в изпълнение на решението на Съвета за сигурност на ООН, коментират агенциите.

Израел приветства изразената от Сирия готовност за изтегли войските си от Ливан, предаде Асошиейтед прес. "Израел е за прилагане на резолюция 1559 на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за изтегляне на чуждите сили и за разоръжаване на всички милиции, включително на Хизбула", каза говорителят на външното министерство Марк Регев.

Същевременно неназован израелски дипломат е казал пред АП, че Израел ще проучи сирийското изявление, за да установи дали в него действително се съдържа нещо ново.

Споделяне

Още от Свят