Сирия застига България в класацията на ФИФА

Сирия застига България в класацията на ФИФА

Сирия, където вече пета година бушува опустошителна гражданска война, настига България с бързи темпове в класацията на националните отбори по футбол на ФИФА. Преди две седмици най-добрите български футболисти загубиха с 4:1 гостуването си на Франция. Последва нов срив в класацията на ФИФА – този път с 15 места до 89-то място в света.

Интересното в случая е не точно кое място заема България, а кои отбори се намират близо до нея във въпросната ранглиста.

Точно 20 места по-напред в класацията се намира отборът на Гвинея – Бисау. Това е една от най-бедните държави в света, където близо 10% от населението носи вируса на маларията, а 2% - вируса на СПИН. Средната продължителност на живота в тази държава е 54 години, брутният вътрешен продукт на глава от населението 613 долара.

Веднага след Гвинея – Бисау се нарежда колоси като Кабо Верде (405 000 население) и Уганда.

Уганда е страна, в която 40% от населението живее с по 1 долар на ден, хомосексуализмът се наказва с 2 години затвор, а 10% от населението е болно от СПИН заради широко разпространената проституция от бедност в страната.

На 73-то и 74-то място са две държави гиганти. Първо са Сейнт Китс и Невис с тяхното население от 54 000 души. Следват Фарьорските острови с 49 000 души – седем пъти по-малко от това на Исландия. Въпреки това преди две години Фарьорските острови биха Гърция като гости.

77-мо място се заема от Кюрасао, която има население от малко над 150 000 души. Интересното е, че тази страна получи суверенитет от Холандия преди шест години и вече е пред България в класацията на ФИФА.

Две места пред България се намира Хаити. Островната държава е една от най-бедните в света. В последните години Хаити бе ударена от унищожително земетресение, което срути дори сградата на техния парламент, а сега бе опустошена от урагана Матю. В момента там се борят с епидемия от холера, която се разпространява заради липсата на чиста вода за пиене.

Точно след България в класацията са Казахстан, Катар, Екваториална Гвинея, Того, Замбия, Мозабик и... Сирия. Тук е задължително да се отбележи, че в последно време условията за спорт в Сирия не са добри. Малцината сирийски атлети участваха на Олимпиадата в Рио в отбора на бежанците.

И въпреки това Сирия настига България в класацията на ФИФА с бързи темпове. Отборът бележи прогрес с 18 позиции, а България регресира с 15. Последните мачове на Сирия от тази година са показателни – победа срещу Китай с 1:0 и равен с Южна Корея. През март Сирия загуби от Япония с 0:5 и това бе последната тежка загуба на отбора. През юни тази година България загуби от Япония с 2:7, но продължи да губи в същия дух.

Споделяне

Още от Спорт

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?