Сирийска бунтовническа групировка може да съживи Ал Каида

Отслабената Ал Каида има потенциала да се съживи в Сирия, където бъркотията от гражданската война може да помогне за съживяването на един от близките филиали на групировката, сочи доклад на американски мозъчен тръст, цитиран от Ройтерс.

Според доклада е твърде рано да се прогнозира дългосрочната заплаха от Ал Каида и съюзническите ѝ групировки, тъй като движението е в преход, който може да се окаже и краят ѝ. Но едно изгодно за нея подреждане на обстоятелствата в нестабилния Близък изток може да съживи мрежата, се посочва в изследването, озаглавено "Джихадисткият тероризъм: оценка на заплахата" (Jihadist Terrorism: A Threat Assessment). То е част от проекта "Вътрешна сигурност" на двупартийния Център за политика.

До някаква степен бъдещото на Ал Каида е обвързано със Сирия, заяви един от авторите на доклада. "Ако се огледаме по света, всъщност има много места, на които тя не се справя добре. Но несъмнено се справя много добре в Сирия", каза той. Една от най-ефективните групировки, сражаващи се срещу президента Асад, е Ан Нусра, която на практика е филиал на Ал Каида, отбелязва Ройтерс.

Докладът, който бе публикуван преди 12-ата годишнина от атентатите от 11 септември, констатира, че САЩ са изправени пред заплаха с неясни измерения, включително възможни нападения на радикализирани лица.

В Сирия Ан Нусра е започнала да осигурява социални услуги в големи мащаби, за да си спечели повече подкрепа сред хората в контролираните от нея райони.

В доклада се посочва още, че в резултат на въоръжаване на сирийските бунтовници тежко въоръжение може да попадне в ръцете на джихадистки групировки. Запасите на президента Асад от химически оръжия също са възможен проблем, ако до тях получат достъп групировки като Ан Нусра, сочи изследването. Според документа те могат да се използват в Сирия и също така да бъдат изнесени нелегално от страната и да се използват в бъдещи нападения.

Друга опасност от сирийската гражданска война е присъствиетов Сирия на хиляди радикални чуждестранни бойци, включително на американци.

"Продължаващите опити и успехи на чужди екстремистки групировки да създават мрежи в САЩ крият потенциална бъдеща заплаха, тъй като на отделни лица, които изпращат средства на терористични групировки зад граница, могат евентуално да бъдат дадени нареждания да извършат нападения на местна земя, а американски граждани, сражаващи се в чужбина, може да се върнат, за да извършват терористични акции вътре в САЩ", констатира докладът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят