Сирийската армия е навлязла в провинция Ракка

Сирийската армия е навлязла в провинция Ракка

Сирийската армия за първи път в събота от 2014 г. насам навлезе в сирийската провинция Ракка, смятана за бастион на организацията Ислямска държава, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като цитираха сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Сирийските военни започнаха офанзива срещу провинция Ракка в четвъртък, посочва Центърът. Армията беше прокудена от провинцията през август 2014 г. от ултрарадикалната организация ИД. Централният град Ракка в провинцията е смятан за столица на самопровъзгласилия се халифат на ИД.

В офанзивата срещу ислямистите силите на режима са подпомагани с руски въздушни удари, както и от сирийски военни подкрепления, обучени от Москва, посочва сирийският Център за наблюдение на правата на човека.

Първата цел на офанзивата е връщането на контрола върху град Табка в Ракка. Той е разположен на брега на река Ефрат. Близо до него има затвор, контролиран от ИД, и бивше военно летище.

Армията и нейните съюзници са влезли в провинция Ракка от югозапад и се намират вече на по-малко от 40 километра от Табка, превзет от ИД през 2014 г. Тогава ИД екзекутира 160 сирийски военни, след като превзе военното летище край града.

Най-малко 26 джихадисти и 9 военни от силите, подкрепящи режима в Дамаск, загинаха от началото на офанзивата в провинция Ракка, започнала в четвъртък. Тя беше подета десетина дни, след като Сирийските демократични сили - арабо-кюрдска коалиция, подкрепяна от САЩ - започна офанзива също в провинция Ракка и напредва също към Табка, но откъм север.

Струва ми се, че има необявена на висок глас координация между Вашингтон и Москва, каза директорът на сирийския Център за наблюдение на правата на човека Сами Абдел Рахман.

Почти цялата Ракка е в ръцете на ИД. Изключение правят градовете Тал Абаяд и Аин Иса, където дхижадистите бяха изгонени от Сирийските демократични сили. 

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?