Сирийската армия използва запалителни бомби

Сирийските сили са хвърляли запалителни бомби върху населени райони, предаде Ройтерс, позовавайки се на организацията "Хюман райтс уоч" (ХРУ). Тя призова властите да спрат да използват тези оръжия, причиняващи "особено жестоки човешки страдания".

Повечето от откритите оръжия приличали на два вида съветски модели, единият от които отделя 48 запалителни осколки върху площ с големината на футболно игрище, каза организацията. Този вид оръжия включват запалими вещества като напалм, термитна смес или бял фосфор, които могат да подпалят сгради или да причинят тежки изгаряния и респираторни поражения.

ХРУ заяви, че констатациите ѝ се основават на свидетелски разкази и на анализи на видеозаписи, качени в интернет от активисти. Тя заключи, че най-малко четири района са били поразени от такива бомби - две градчета близо до столицата Дамаск, едно в северната провинция Идлиб и градче в централната част на провинция Хомс. ХРУ все още разследва употребата на такива оръжия в други райони.

Според независим експерт, цитиран от организацията, хвърлените от сирийските правителствени сили бомби съдържат предимно термитна смес. Разкази на активисти описват как хвърляните от руски "МиГ"-ове бомби се взривяват във въздуха, преди да разпръснат огнени кълба върху голяма площ.

Сирия не е подписала Конвенцията за забрана или ограничаване на някои видове конвенционални оръжия от 1980 г., включваща ограничения върху използването запалителни оръжия в гъстонаселени райони, отбелязва Ройтерс. ХРУ каза, че не знае какви са сирийските запаси, за които смята, че са доставени от бившия СССР. В случая не става дума за химическите оръжия, за които западни сили предупредиха сирийските власти да не използват в битката срещу бунтовниците, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят