Сирийската армия обстрелва предградия на Дамаск

Сирийската армия обстреля редица селища близо до Дамаск и изпрати попълнения към столичното предградие Дарая, превзето от въстаници, което войските от седмици се мъчат да си върнат. В тези райони югозападно от столицата са убити един бунтовник и един цивилен; бойни самолети прелетяха над Източна Гута, където има въстаническа база. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран в понеделник от БТА.

Трима цивилни са убити при обстрели в източната провинция Дейр аз Зур. Армията обсипа със снаряди и централните райони Хомс и Хама, северозападния Идлиб, крайбрежната Латакия и южната Дераа.

Трийсетина трупа със следи от изтезания са открити снощи в северен квартал на Дамаск, където редовно се сблъскват сили на въстаниците и на режима, информира Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Според активисти от Генералната комисия на сирийската революция телата са близо 50 - обезглавени и "обезобразени дотам, че е невъзможно да се идентифицират". Тази организация обвинява в екзекуциите подкрепящите президента Башар ал Асад милиции шабиха.

Общо 160 души са загинали вчера в цяла Сирия - 78 цивилни, 41 войници и 41 въстаници, сочат данни на правозащитниците от Сирийския център за наблюдение.

Сирийски войски отблъснаха днес нахлуване на въоръжени бойци от Йордания. Неколцина нападатели са убити или ранени.

Сили на режима преследват "въоръжени екстремисти" южно от сирийската столица и според военни източници са им "нанесли големи загуби в жива сила и техника", сочат според агенцията данни на новинарската служба "Ал Уатан".

Цитираните военни твърдят, че операциите им  "гарантират изцяло сигурността на магистралата за международното летище на Дамаск". Според "Ал Уатан" сирийската армия е осуетила опит на въстаниците да превземат военно летище край Алепо и е пленила група бунтовници, сред които четирима турски пилоти.

Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че въстаниците са превзели петролното находище Ас Саура в североизточната провинция Ракка. Официалните медии не потвърждават информацията. В събота САНА опроверга съобщение, че въоръжени са превзели друго находище в Сирия.

Сирийската държавна информационна агенция съобщи още, че "терористична група" е взривила газопровод в източната част на страната. Диверсията е била извършена в неделя на около 30 километра северно от град Дейр аз Зур. В резултат били загубени приблизително 1,5 милиона кубични метра природен газ.

Сирийските бунтовници извършиха да момента многобройни нападения срещу енергийната инфраструктура в опит да подкопаят финансово режима на Асад.

Споделяне

Още от Свят