Сирийската армия обяви, че има пълен контрол над Дамаск за първи път от 2012-та

Сирийската армия обяви, че има пълен контрол над Дамаск за първи път от 2012-та

Сирийската армия обяви в понеделник, че е установила пълен контрол над столицата Дамаск и нейните околности, за първи път от началото на конфликта в страната преди повече от седем години, предадоха световните агенции.

В изявление, прочетено по държавната телевизия, армията обяви, че е превзела изцяло след едномесечна кампания палестинския бежански лагер Ярмук и квартал Хаджар ал Асуад, в Южен Дамаск, части от които бяха държани от джихадистката групировка "Ислямска държава".

"(Сирийската столица) и нейните околности са в пълна безопасност", увери армията, цитирана от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че и сирийските правителствени сили, и джихадистите са дали много жертви в сраженията, които са нанесли и сериозни щети на лагера Ярмук и околните жилищни квартали.

Евакуацията на бойците от "Ислямска държава" и техните семейства от последния им бастион в Южен Дамаск приключи днес, предаде по-рано Франс прес, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман каза пред агенцията, че тази нощ с 32 автобуса са били евакуирани около 1600 бойци и цивилни, които са били откарани към пустинните райони в Източна Сирия.

Абдел Рахман посочи още, че сирийските правителствени сили са влезли в лагера Ярмук, след като освободиха кварталите Тадамун, Кадам и Хаджар ал Асуад.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права евакуацията е започнала тази нощ, по-малко от 24 часа след като режимът на Асад и "Ислямска държава" се споразумяха за примирие след месец на ожесточени сражения. Сирийското правителство не потвърждава информациите за това споразумение за евакуация, но цитиран от агенция САНА военен източник заяви, че в южната част на столицата е имало евакуации на жени и деца преди военните действия да бъдат възобновени след краткото прекратяване на огъня.

На 19 април сирийският режим започна масирана акция срещу "Ислямска държава" в Южен Дамаск, по време на която загинаха повече от 60 цивилни, 250 правителствени войници и 233-ма джихадисти.

След превземането на Ярмук и съседните на него квартали, режимът на Асад контролира целия Дамаск за първи път от 2012 г.

Информацията за изтласкването на екстремистите от Хаджар ал Асуад и от Ярмук беше потвърдена и от сирийски държавни медии и от агенция ТАСС, позоваваща се на сирийския новинарски сайт "Ал Масдар".

Споделяне

Още от Свят