Сирийската армия разполага сили в Дамаск и продължава да обстрелва Хомс

Сирийската армия разположи части в столицата Дамаск, за да предотврати организирането на протести, подобни на тези от миналата седмица, съобщиха активисти, цитирани от ДПА.

Военни има около правителствени сгради и жилищни райони, където са домовете на някои високопоставени служители, заяви Мохамед ал Алия, активист от Дамаск.

 

Контролнопропускателни пунктове на армията бяха поставени в района Мезех, където има посолства, и в съседния район Кфар Суса.

 

Най-малко шест души, включително трима тийнейджъри, бяха убити през уикенда на двете места при сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност в района.

 

Войници обискират автомобили и проверяват документите за самоличност на хора, които влизат и излизат от двата района, съобщават активисти.

 

"Проправителствени бандити, облечени с цивилни дрехи, са разположени в града, за да наблюдават обстановката в оживените райони", заяви Ал Алия.

 

"Хората в Дамаск, които досега показваха пълна подкрепа за режима, сега виждат че протестиращите в Мезех не са терористични банди, както твърди правителството", отбеляза той.

 

Междувременно армията продължава обстрела на размирните райони около Баба Амро и Халидия в централната провинция Хомс. Северната провинция Идлиб, център на опозиционната Свободна сирийска армия, е напълно обградена от военни, подкрепени от
десетки танкове, съобщават активисти.

 

Според различни източници при насилието в Сирия досега са загинали повече от 6000 души.

 

По информация на Ал Джазира в Сирия през последното денонощие за загинали 27 души, повечето от тях в провинциите Идлиб и Хомс.

 

По информация от очевидци, правителствените войски провеждат акции срещу селата в провинция Идлиб, която е разположена в близост до границата с Турция.

 

На този фон продължава дипломатическата изолация на режима на президента Башар Асад. Египет стана поредната държава, която реши да изтегли посланика си от Сирия, където репресиите продължават, въпреки натиска на Арабската лига и на международната общност.

 

Египетският външен министър Мохамед Камел Амр е приел посланика тази сутрин, след като го повикал в страната и решил дипломатът да остане в Кайро "до второ нареждане", се казва в комюнике на министерството.

Споделяне

Още от Свят