Сирийската армия спря евакуацията от Алепо

Москва внася смут и хаос с твърдения, че всички бунтовници вече са изтеглени

Силите на Башар Асад спряха евакуацията на цивилни от Алепо, обвинявайки опозицията, че е нарушила примирието. Информацията все още е противоречива, като допълнителен смут внесе изявлението на руското военно министерство, че евакуацията на бунтовниците всъщност вече е приключила. 
 
Изтеглянето на цивилните и бунтовниците от Алепо започна в четвъртък, след като с посредничеството на Русия и Турция се стигна до ново споразумение за прекратяване на огъня, което обаче отново продължи само няколко часа. 
 
Според силите на режима бунтовниците са се опитали да отведат със себе си пленници и тежки оръжия, след което са открили огън по контролен пункт. Според опозицията обаче шиитските милиции, които се сражават за Асад, са виновни за спирането на евакуацията, тъй като са стреляли по конвоите, които изтеглят хората.
 
Според примирието трябваше да бъдат изтеглени и хората от шиитските села Фуа и Кафрая в провинция Идлиб, които са под контрола на проправителствените сили, но са обсадени от бунтовниците. Това обаче не е станало, тъй като ислямистката бунтовническа групировка Ахрар аш Шам е попречила на автобусите и линейките.
 
Директорът на сирийския Център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман обясни, че в отговор на това бойци от силите на режима, които се родени в двете села, са блокирали евакуацията от Алепо.
 
През последните седмици в Алепо загинаха стотици цивилни, сред които жени и деца. Примирието обаче се забави заради нежеланието на Русия, която е основният съюзник на Асад и подпомага военно правителствената армия. Едва след като районите на бунтовниците бяха превзети, Москва и Асад се съгласиха да започне евакуацията.
 
Близо 8000 души са евакуирани  
 
Според турски източници от Алепо са били евакуирани близо 8000 цивилни, но според представителката на Световната здравна организация в Сирия Елизабет Хоф в източните части на града има голям брой жени и деца под пет години, които спешно трябва да излязат от там.
 
Според първоначалния план те ще бъдат откарани в провинцията Идлиб, която е под контрола на опозицията. Анкара съобщи още, че ще изгради в Сирия лагер, който да приюти хора, евакуирани от Алепо.
 
Освен това Турция ще продължи да приема болни и ранени хора, идващи от града.
 
Моксва всява смут и хаос 
 
На фона на проваленото примирие Москва продължава да дава противоречиви сигнали, които допълнително усилват напрежението. 
 
Руското министерство на отбраната внесе смут, като съобщи, че евакуацията на бунтовниците и техните семейства от Източно Алепо е приключила.
 
Министерството, цитирано от ТАСС, поясни, че са били евакуирани 9500 души, в това число 4500 бойци и 337 ранени. Всички жени и деца също са били евакуирани от секторите под контрола на бунтовниците. Министерството допълни обаче, че някои "непримирими" бунтовници са останали там и обстрелват сирийските сили в отделни квартали.
 
В отговор на това съобщение представител на сирийските бунтовници каза, че евакуацията от Източно Алепо далеч не е приключила.
 
Само ранените и някои цивилни напуснаха, каза Закария Малахифджи, представител на групировката Фастаким. Той каза, че засега от Източно Алепо са излезли само три конвоя с евакуирани.
 

Путин предлага преговори между Асад и опозицията

В петък руският президент Владимир Путин каза, че по време на последния разговор по телефона преди два дни с турския президент Реджеп Тайип Ердоган двамата са се разбрали да предложат на страните в сирийския конфликт - на правителството и на въоръжената опозиция, нови "мирни преговори на нов терен, какъвто би могла да стане столицата на Казахстан, град Астана".

При съгласие на страните в конфликта двамата лидери ще потърсят съответната подкрепа от казахстанския президент Нурсултан Назарбаев, добави Путин.

Ако мирният процес продължи в Астана, "това няма да е терен, който да конкурира женевския, това обаче ще допълва женевските преговори", каза той.

САЩ: Не искаме да видим нова Сребреница в Алепо

Американският държавен секретар Джон Кери предупреди от своя страна, че превзетият от сирийския режим град Алепо може да се превърне в "нова Сребреница", предаде Франс прес.

Кери каза пред журналисти, че в Алепо може да се повтори трагедията от босненския град, където през 1995 г. бе извършено най-жестокото клане в Европа след Втората световна война.

Американският първи дипломат призова отново да бъдат подновени политическите преговори между режима на Башар Асад и опозицията.

"Това, което стана в Алепо, е недопустимо. Има още десетки хиляди хора, събрани на малко пространство в Алепо, и последното нещо, което искаме да видим, е тази зона да се превърне в нова Сребреница", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?