Сирийската национална коалиция ще участва в конференцията Женева-2

Ахмад Джарба

Главната сирийска опозиционна група - Сирийската национална коалиция - заяви, че ще присъства на международната конференция Женева-2 през януари, целяща да намери решение на гражданския конфликт в страната, заяви председателят на групата Ахмад Джарба, цитиран от Ройтерс.

В интервю за Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирано от БТА, Джарба заяви също, че регионалната сила Иран трябва да бъде допусната до участие в конференцията, само ако спре да се намесва в кръвопролитията в Сирия и изтегли своите сили и наемници.

По-рано коалицията заяви, че е готова да участва, ако бъдат създадени хуманитарни коридори и политическите затворници бъдат освободени. Опозиционната група настоя, че президентът Башар ал Асад не може да играе роля в бъдещето на Сирия.

"Сега сме готови да отидем в Женева", заяви Джарба по време на посещение в Кайро, като добави, че опозицията вижда преговорите в Женева като крачка към преход на ръководството и "истинска демократична трансформация в Сирия".

"Няма начин личността, отговорна за разрушаването на страната, да бъде отговорна и за изграждането на страната", подчерта Джарба по адрес на Асад.

Опозиционният лидер също така отхвърли възможността Иран да участва в конференцията "при сегашните обстоятелства". "Иран е отговорен и участва по много ясен начин в убийствата в Сирия. Убил е хиляди сирийци чрез своята Революционна гвардия и наемниците от Хизбула, която е смятана за терористична група", заяви Джарба.

"Ако Иран гледа сериозно на решаването на сирисйката криза, трябва да изтегли своята Революционна гвардия и (ливанските) наемници от Хизбула", подчерта лидерът на Сирийската национална коалиция.

Иран е основен поддръжник, заедно с Русия, на режима на Асад по време на продължаващия над две години конфликт, който отне живота на над 100 000 души и прогони от домовете им милиони други. Техеран заяви, че ще участва в Женева-2, ако бъде поканен, и призова за спиране на огъня преди насрочените за 22 януари преговори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят