Около 100 бежанци от Сирия са пристигнали в България

Сирийската общност прогнозира нови атентати и провал на Арабската лига в родината им

Сирийската общност прогнозира нови атентати и провал на Арабската лига в родината им

Около 100 бежанци от Сирия са пристигнали в България, съобщиха представители на сирийската общност в София на пресконференция в понеделник. Сред бегълците от терора на президента Башар Асад са младежи, дезертирали от военна служба, и семейства с деца. През април пък е бил задържан от режима сириец с българско гражданство, който след няколко седмици в затвора бил освободен с посредничеството на външното министерство и е успял да стигне до България.

Сирийската общност осъди насилието от страна на силите на Башар Асад и изрази съмнение в ефективността на наблюдателната мисия на Арабската лига. Сирийците, които живеят в България, обвиниха за терористичните нападения и атентати силите на режима и заявиха, че нападенията са били организирани специално, за да съвпаднат с наблюдателната мисия. Те прогнозираха, че атентатите ще продължат и ще станат още по-жестоки, като целта им е да се измести вниманието от геноцида, извършван от правителството.

През последните дни при няколко атентата в столицата Дамаск загинаха десетки хора.

"В Сирия има терористи – членовете на правителството", обявиха от сирийската общност в България.

Според тях мисията на Арабската лига няма да доведе до резултати, най-малкото защото се води от суданският генерал Мохамед Мустафа ал Даби. Той е известен като твърд поддръжник на суданския президент Омар ал-Башир и е издирван от Международния наказателен съд за извършен геноцид в Дарфур. Решението за приемане на наблюдателите е било почти изцяло руско и съгласувано с режима, припомниха от сирийската общност.

Освен това правителството се подготвя предварително за посещенията на наблюдателите и така не може да се добие представа за реалната ситуация в страната.

Според данните на ООН от началото на протестите срещу режима на Башар Асад през март досега са загинали повече от 5000 души. В смазването на демонстрациите управляващите използват танкове и снайперисти.

Наблюдателите на Арабската лига в Сирия вече представиха първите си изводи, като спестиха много неща на Башар Асад. Първият доклад на наблюдателите упреква както силите за сигурност на режима, така и зародиша на опозиционните сили - Сирийската свободна армия, формирана от дезертьори. Арабската лига призова и двете страни да спрат насилието - формулировка, която ще се понрави само на президента Асад. Панарабската организация разочарова още повече сирийската опозиция, като не подкрепи призивите за изпращане на експерти на ООН, които да помагат на арабските наблюдатели в Сирия, отбелязва френският вестник "Фигаро".

От сирийската общност в България съобщиха, че дипломати от сирийското посолство в София снимат протестите им, след което се упражнява натиск върху техни роднини, които още живеят в Сирия.

Те разказаха за зверствата в Сирия, убийства на протестиращи, на видни фигури, които са се обявили срещу режима. Според сирийците в България в Сирия са засечени и ирански снайперисти от Хизбулла. Хиляди са незаконните арести, а публичните обявявания на амнистия засягат криминалните, а не политическите затворници. Десетки хиляди са бежанците.

В Сирия не се допускат чужди журналисти, стационарните телефони не работят, а мобилните се подслушват.

Сирийците обявиха, че усещат подкрепа от българските власти и отбелязаха, че след Париж София втора е признала опозицията за легитимна.  

На пресконференцията сирийците представиха призив за подкрепа за свалянето на диктаторския режим в Сирия.

"41 години тази репресивна власт тежи върху плещите на нашия народ с всички видове мъчения. Духът от бутилката изригна и сирийският народ показа непоклатима воля за свобода и достойнство от която преди това бе лишен по вина на шепа убийци, крадци и изнасилвачи. Няма метър от нашата земя, който да не е напоен от кръвта на нашите мъченици, няма дом да не е изгубил скъп близък. Тази арогантна власт продължава с нейните престъпления с по-голяма интензивност без никаква капка човечност. Прекланяме глава пред нашия геройски народ, който се бори срещу този изключително репресивен режим", се посочва в призива.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?