Сирийската опозиционна коалиция прие нови членове либерали

Сирийската опозиция, която е под натиск да разшири своето доминирано от ислямисти ръководство, се опита да преодолее дълбоките си вътрешни противоречия и да се обедини за предложената международна мирна конференция за край на гражданската война в Сирия, предаде Ройтерс.

В Истанбул представителите на опозицията се съгласиха да приемат 14 членове от либералния блок на опозиционера ветеран Мишел Кило в 60-членния Съвет, ръководния орган на коалицията.

Частичният пробив бе постигнат след седемдневни преговори и след намесата на Турция, на западни и арабски страни. Те се опасяват, че ако не се преодолеят дълбоките противоречия в редиците на опозицията, шансовете за успех на предстоящата международна мирна конференция в Женева, организирана с посредничеството на Русия и САЩ, са малки.

Остават обаче проблемите с избирането на нови лидери на коалицията, която от март е без ръководство, както и с излъчването на временно правителство, което да засили слабите връзки с бунтовническите сили в самата Сирия, отбелязва Ройтерс.

Говорителка на Държавния департамент на САЩ каза, че все още няма споразумение, но че коалицията работи за постигането на съгласие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят