Сирийската опозиция бойкотира мирните преговори в Сочи

Според Запада конференцията е опит за създаване на отделен мирен процес в полза на Асад и съюзниците му Русия и Иран

Сн. ЕПА/БГНЕС
Сирийската опозиция няма да участва в мирната конференция в руския град Сочи следващата седмица, заяви днес говорител на опозиционната делегация на мирните преговори с посредничеството на ООН във Виена, съобщи Ройтерс.
 
Яхия ал Ариди каза, че сирийското правителство и неговият съюзник Русия не са направили необходимите ангажименти, а конференцията в Сочи е опит за подкопаване на усилията на ООН да посредничи за мирно споразумение.
 
Сирийският опозиционен Висш комитет за преговорите заяви, че ще бойкотира Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи.
 
Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза от своя страна, че световната организация още не е решила дали да участва в конференцията в руския град Сочи следващата седмица.
 
"Генералният секретар Антониу Гутериш ще бъде запознат с резултата от преговорите във Виена. След това той ще трябва да вземе решение как ще отговори ООН на поканата за участие в Сочи", каза Де Мистура.
 
Западните сили и някои арабски държави смятат, че конференцията в Сочи е опит за създаване на отделен мирен процес, който да подкопае усилията на ООН и да положи основата за решение, което повече устройва сирийския президент Башар Асад и неговите съюзници Русия и Иран.
 
Според Де Мистура окончателното уреждане на конфликта в Сирия може да стане само в рамките на Женевския процес.
 
По думите му решението на кризата е възможно единствено чрез диалог между страните в конфликта.
 
Той призова за прекратяване на насилието в Сирия и за уважаване на нейния суверенитет и териториална цялост.
 
Русия заяви, че очаква положителен отговор от ООН за участието в мирната конференция в Сочи.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?