Сирийската опозиция даде ултиматум на властите да прекратят насилието до петък

Сюзън Райс: Най-вероятно планът на Анан ще се провали

Сирийската опозиция даде ултиматум на властите да прекратят насилието до петък

Бунтовниците в Сирия дадоха ултиматум на правителството да изтегли войските си от градовете и да предостави достъп на хуманитарните организации най-късно до утре следобед. В противен случай Свободната сирийска армия няма повече да се чувства обвързана с мирния план на Кофи Анан, каза полковник Касим Саадедин във видеообръщение по интернет, цитирано от ББС.
Той поиска от президента Башар Асад да влезе незабавно в диалог за предаване на властта.

В същото време Съветът за сигурност на ООН изслуша при закрити врата Жан-Мари Гено, заместника на специалния пратеник на организацията и на Арабската лига в Сирия Кофи Анан.
Постоянният представител на Съединените щати в Съвета Сюзън Райс заяви след заседанието, че най-лошият и най-вероятен сценарий за Сирия е, че планът на Анан за умиротворяване на страната ще се провали и това ще предизвика разпространение на конфликта и мащабна криза в целия регион.

Според Райс малко вероятно е сирийското правителство да изпълни незабавно ангажиментите си и в такъв случай Съветът за сигурност би трябвало да поеме отговорностите си и да подложи Сирия на допълнителен натиск, включително чрез санкции.

Райс и други дипломати обаче припомниха, че наказателните мерки срещат отпор от някои членки на Съвета, визирайки Русия и Китай.

"И властите, и отговорните представители на сирийската опозиция трябва сериозно да се замислят върху това, че сегашната динамика на ситуацията в Сирия е неприемлива," заяви след изслушването постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него такава динамика "няма да доведе до нищо добро нито правителството, нито опозицията, нито сирийския народ." Той подчерта, че членовете на Съвета за сигурност "е необходимо да предприемат допълнителни смели стъпки, които да пречупят тази негативна политическа тенденция и да стимулират страните в конфликта, така че те по-решително да изпълняват плана на Анан."

Според руския представител изпълнението на плана досега "не може да се нарече удовлетворително."

Сред международната общност вече все по-често се чуват гласове за военна намеса в Сирия, но Москва и Пекин обявиха, че не биха позволили това.

Най-малко 15 000 души са загинали откакто започна съпротивата срещу режима на Башар Асад през март миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят