Сирийската опозиция е подложена на натиск в Рияд, очакват се компромиси

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр и пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура

Основните фракции на сирийската опозиция започнаха преговори в саудитската столица Рияд, за да се опитат да уеднаквят позициите си на фона на увеличаващите се инициативи за прекратяване на тежкия конфликт, разкъсващ Сирия от 2011 г., предаде Франс прес.

Около 140 сирийски дисиденти участват в срещата, организирана по покана на саудитското външно министерство. Дискусиите започнаха малко след 10:15 ч. (7:15 ч. по Гринуич) в сряда. Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр, чиято страна подкрепя сирийските бунтовници през последните години, обяви откриването на конференцията. "Ние сме на страната на сирийския народ, за постигане на справедливо решение", подчерта той.

Единственият път за решаване на кризата в Сирия минава през постигане на консенсус между сирийците, който ще постигне исканията на народа. Той трябва да се основава на първото споразумение от Женева и на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, подчерта външният министър, цитиран от Ройтерс.

Целта на срещата е да се създаде единна делегация, която да представлява опозицията на преговорите под егидата на ООН, които се очаква да започнат на 28 ноември в Женева.

Пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура, който също говори на откриването на срещата, призова сирийските опозиционни групировки да участват с обща делегация в Женевските преговори, съобщи Асошиейтед прес.

В същото време Турция, Иран и Русия имат среща на върха в Сочи, за да обсъдят възможност за прекратяване на сирийския конфликт. Досега всички опити за постигане на мирно споразумение се провалят и основната пречка се оказва съдбата на сирийския президент Башар Асад. Много сирийски опозиционери искат незабавното му оттегляне от властта, но в момента режимът печели все повече военни победи и укрепва международните си позиции, докато бунтовниците са отслабени, отбелязва АФП.

Високопоставен представител на Върховния комитет по преговорите на сирийската опозиция, който не е бил поканен на срещата, съобщи, че няколко лидери, които отказват категорично да приемат Асад, са били отстранени. Според него това се дължи на натиск, оказан върху Саудитска Арабия от Москва, която е съюзник на Дамаск. "Макар че Саудитска Арабия подкрепя сирийската революция, тя има свои интереси с Русия и САЩ и иска бързо решение на сирийския конфликт", подчерта той.

Десетки представители на опозицията обаче подписаха отворено писмо до участниците в срещата в Рияд, в което им напомнят някои принципи, които смятат за основни. Сред тях е и искането за "оттегляне на Асад и неговата банда".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?