Сирийската опозиция избра кюрд за временен премиер

Опозиционната Сирийска национална коалиция избра 50-годишния кюрд Гасан Хито за временен премиер, съобщиха световните агенции.

Дипломираният в Далас мениджър по високи технологии Хито е получил 35 гласа от общо 49. Той ще е натоварен със съставянето на правителство, което да управлява района в Сирия под бунтовнически контрол. Очаква се той да избере министрите си в близките дни.

 

Агенциите уточняват, че няма яснота дали стотиците бунтовнически бригади, които воюват срещу силите на сирийския президент Башар Асад, ще приемат това опозиционно правителство.

 

Хито от своя страна изключи диалог с режима на президента Башар ал Асад. В реч в Истанбул след избирането си премиерът заяви, че всички представители на режима, извършвали военни престъпления, ще бъдат съдени.

 

Хито каза, че временното правителство ще се установи в контролирани от бунтовниците територии в Северна Сирия и призова то да получи международно признание.

 

Той обеща да въведе "ред и законност" в освободените от бунтовниците райони в северните райони на Сирия. Всички жители в контролираните от въстаниците райони ще имат "еднакви граждански права" и "всички прояви на религиозни борби ще се пресичат в зародиш".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?