Сирийската опозиция обвинява Хизбула, че се меси в сирийския конфликт

Главният сирийски опозицонен блок обвини Хизбула, съюзник на Дамаск, че се меси "военно" в сирийския конфликт, предаде Франс прес, цитирана от БТА в неделя.

Сирийският национален съвет подчерта, че подобна военна намеса представлява опасност за мира и сигурността в целия регион.

Според СНС членове на влиятелното ливанско политическо обединение са подели в събота въоръжена атака срещу три села в района на Кусейр, близо до ливанската граница. В нападението има жертви сред цивилното население. Атаката е предизвикала напрежение на верска основа и стотици местни жители са били принудени да избягат.

Хизбула е ислямска шиитска партия, докато  сирийското население и бунтовниците, сражаващи се срещу Башар Асад са сунити, посочва Франс прес.

Според СНС Хизбула използва тежки оръжия в Сирия и това е много добре известно на сирийския режим.

Това е "сериозна заплаха както за стабилността и мира в региона, така  и за ливано-сирийските отношения", се посочва в изявлението. СНС допълва, че ливанското правителство носи отговорността да сложи край на тази агресия.

Ливан е разделен относно сирийския конфликт между Хизбула и неговите съюзници, които доминират правителството и поддържат Дамаск, и опозицията, която подкрепя бунта срещу сирийския режим.

Вчера бунтовници от сирийските Местни комитети за координация съобщиха също, че в Кусейр се водели сражения между членове на Хизбула и бунтовниците.

През октомври 2012 г. шефът на Хизбула шейх Хасан Насрала заяви, че членовете на неговото движение се сражават срещу сирийските бунтовници, но това било тяхно индивидуално решение и те не са получили подобен мандат за действие от движението.

Хизбула публикува от време на време изявления, в които обявява смъртта на някои от членовете на военното ѝ крило, като посочва, че той е загинал при изпълнение на джихадисткия си дълг, но без да уточнява къде точно е загинал.

Неотдавна властите в САЩ изразиха безпокойство, че хаосът в Сирия ще позволи на Хизбула да сложи ръка върху сирийските оръжия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят